Παγωμένοι «γαλάζιοι» αναζητούν γραμμή

Ζήσε μια έκπληξη στα ΜΜΜ της Αθήνας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ευφάνταστος τίτλος για να περιγράψει κανείς το παρασκήνιο της συμμετοχής των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη σημερινή γενική απεργία. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Διότι όσοι βγουν στις στάσεις ή κατευθυνθούν προς τους σταθμούς του μετρό, δεν ξέρουν στην πραγματικότητα τι να περιμένουν.

Μόλις 12 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο ΟΑΣΑ σε ρόλο Πυθίας ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις στάσεις εργασίας κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, το προσωπικό κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα, όμως τα σωματεία κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία. Και το κερασάκι στην τούρτα; «Η ώρα έναρξης λειτουργίας των ΜΜΜ θα καθοριστεί από την έγκαιρη προσέλευση του προσωπικού». Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή.

Ας βγούμε στις στάσεις και τους σταθμούς για καλό και για κακό κι αν περάσει, πέρασε.

Οι εργαζόμενοι πάντως τα έλεγαν από νωρίς ότι δεν θα κάνουν πίσω, καθώς έχουν την κάλυψη της ΓΣΕΕ, η ανακοίνωση της οποίας προετοίμαζε για σκληρό ροκ, καταγγέλλοντας «αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα ΜΜΜ στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία», χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή τους νόμιμη.
Τελικά, το μόνο που κατάφεραν οι διοικήσεις ήταν να εξαγριώσουν τα σωματεία και να μας θυμίσουν τη νομική πρόβλεψη για ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κα προσωπικό ασφαλείας. Βεβαίως, για αυτό το τελευταία, εδώ και μήνες ακούγεται ότι είναι ανεφάρμοστο.

Το κλίμα στο πολιτικό πεδίο είναι εξαιρετικά βαρύ και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλά βάζει το κεφάλι στην άμμο. Με όποιον κυβερνητικό βουλευτή κι αν μιλήσεις, με όποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κι αν ανταλλάξεις απόψεις θα καταλάβεις ότι είναι «παγωμένοι» από τις εξελίξεις.

Και η αλήθεια είναι ότι περιμένουν κι αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν… γραμμή. Ξεκάθαρη και στιβαρή γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με τις υποκλοπές.

«Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους ψηφοφόρους που μας ρωτάνε», έλεγε στη στήλη «γαλάζιος» βουλευτής.

Στις τηλεοπτικές εκπομπές είναι φανερή η αμηχανία τους. Δεν ξέρουν τι να πουν για τις υποκλοπές. Εγιναν; Κι αν ναι ποιος τις έκανε; Κι αν η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι τι έκανε η κυβέρνηση;

Ενδεχομένως όλοι να περιμένουν μια πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, η οποία δεν θα αργήσει πολύ. Ήδη, πάντως, φεύγουν κάποια non paper από τα κεντρικά για τη γραμμή που θα ακολουθηθεί ενώ έχουν πέσει και πολλά τηλέφωνα από το Μαξίμου για να γίνει το σχετικό «μασάζ», μέχρι νεωτέρας.

Οι ευτυχισμένοι Συριζαίοι που ξεχνάνε τις δικές τους υποκλοπές

Οι πιο ευτυχισμένοι, πάντως, αυτή την περίοδο είναι οι Συριζαίοι. Χωρίς να κουνήσουν το δακτυλάκι τους, χωρίς να παράξουν οποιαδήποτε σοβαρή πολιτική, βλέπουν το κυβερνητικό οικοδόμημα να τρίζει. Αλλοι Συριζαίοι περιμένουν με υπομονή τις εξελίξεις, άλλοι πανηγυρίζουν από τώρα γιατί πιστεύουν ότι κατέλαβαν την εξουσία.

Ξεχνώντας, προφανώς ότι και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γίνονταν υποκλοπές και σε ευρεία κλίμακα. Ισως όχι με Predator, αλλά σίγουρα με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο των… βαλιτσών.

Ξέρει η στήλη, άλλωστε, για πολύ τρανταχτά ονόματα της οικονομικής και πολιτικής σκηνής εκείνης της εποχής, που δεν τολμούσαν να πουν ούτε… καλημέρα στη γυναίκα τους.

Ή που έφερναν ειδικούς στα γραφεία τους για να ψάξουν κινητά και υπολογιστές.

Και θυμόμαστε και κάποια συριζαίϊκη ψυχή που προς το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άρχισε να «κελαηδάει» και να αποκαλύπτει τις παρακολουθήσεις που γίνονταν.

Θα κληθούν για κατάθεση στη Βουλή Δημητριάδης, Λαβράνος, Μπίτζιος;

Μια φήμη κυκλοφόρησε χθες και μάλλον έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την άμεση κλήση για να καταθέσουν στη Βουλή (ή μήπως στον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση;), των κυρίων Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου, οι οποίοι είναι «άφαντοι» όλους αυτούς τους μήνες.

Μάλιστα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι αν αρνηθούν να καταθέσουν θα πρέπει να υπάρξει ακόμη και η βίαιη προσαγωγή τους.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (μην ξεχνάμε η Εξεταστική Επιτροπή έχει σφυρίξει λήξη από τα μέσα Οκτωβρίου), αφού βρει τα 2/5 των βουλευτών. Το αίτημα της μειοψηφίας να πάει στη Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει αυτή την Πέμπτη κι ενδεχομένως μέσα στην επόμενη εβδομάδα να γίνει η κλήση των τριών πρωταγωνιστών της υπόθεσης των υποκλοπών.

Φαντάζομαι δεν θα έχουν αντίρρηση ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, χθες το ΚΚΕ με επιστολή του ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής.

Οπως έλεγε κι ο Μάο: «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

 Εξαρτημένοι, αλλά μπορούμε να απεξαρτηθούμε

Εξαιρετική η μελέτη που έκανε η Εθνική τράπεζα για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για το μέλλον, αλλά και τις άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου η χώρα να αντέξει την κρίση που βιώνουμε.

Κατ’ αρχάς, για να ξέρουμε σε τι χώρα ζούμε, να πούμε ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας είναι τεράστια καθώς παράγει μόλις το ¼ της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ στην ΕΕ είναι στο 43%. Η συμμετοχή του πετρελαίου στην κατανάλωση φτάνει το 55% του συνόλου, κάτι που δείχνει γιατί η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις ενεργειακές εισαγωγές. Και οι μεταφορές είναι αυτές που έχουν το σημαντικότερο ποσοστό απορρόφησης με 36% της κατανάλωσης έναντι 28% της ΕΕ.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία, αν και μειωμένη, φτάνει το 35% των εισαγωγών φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2022, από περίπου 40% το 2021.

Η μελέτη της Εθνικής επισημαίνει τους τρόπους που θα μπορούσε να μειωθεί αυτή η εξάρτηση. Λέει ότι η άνοδος του εξηλεκτρισμού σε 33% το 2030 από 28% σήμερα σε συνδυασμό με την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα βελτίωνε κατά 20% την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Προτείνει επίσης, επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με σκοπό να φτάσουν οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 70% της ηλεκτροπαραγωγής το 2030, από 40% πέρυσι. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται επενδύσεις 15 GW στην παραγωγή και 3,5-5 GW στην αποθήκευση.

Συνολικά θα χρειαστούν επενδύσεις 25 δις ευρώ για να μπορούμε να πούμε ότι έχουν ισχυρή ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Οφελος της τάξης των 2,5 – 3,5 δισ. ευρώ ετησίως

Προτείνουν κι άλλα στη μελέτη. Όπως την ηλεκτρική διασύνδεση με άλλες χώρες, όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, κλπ. Με τις προγραμματιζόμενες διασυνδέσεις με Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες (ύψους περίπου €7 δις), η δυνατότητα της χώρας να εισάγει και να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία (με την εγκατεστημένη ισχύ δικτύων να αυξάνεται από περίπου 2.6 GW σε 9 GW).

Προτείνει τέλος αύξηση διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου εκτιμώντας ότι οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις (ύψους περίπου €2 δις) σε διασυνδέσεις εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης (όπως η Βουλγαρία με τον IGB) και σε υποδομές αντίστοιχης δυναμικότητας εισαγωγών (όπως τα LNG terminals) στοχεύει η μεταφορική ικανότητα της χώρας να προσεγγίσει τα 15 bcm σε δυνατότητα εισαγωγών (από 3,5 bcm σήμερα) και τα 8,5 bcm σε δυνατότητα εξαγωγών (από 2,5 bcm σήμερα).

Και το συμπέρασμα που βγάζει: Οι ευεργετικές επιδράσεις στην κατανάλωση από την άνοδο της αποδοτικότητας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε παραγωγή ΑΠΕ και διεθνείς διασυνδέσεις (συνολικού ύψους της τάξης των €35 δις) θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε ένα πράσινο μείγμα ενέργειας ενώ παράλληλα θα προσφέρουν την ευκαιρία στη χώρα να λειτουργήσει ως ένας καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας (εξάγοντας περίπου 1,7 φορές την εγχώρια κατανάλωση). Επιπλέον, η αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας σχεδόν στο 1/2 της κατανάλωσης το 2030 από 1/4 σήμερα αναμένεται να οδηγήσει σε όφελος σε όρους ΑΕΠ αναμένεται να προσεγγίζει τα €2,5-3,5 δις ετησίως

 Ανισότητες και πληθωρισμός

Διευρύνονται οι ανισότητες, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης πορείας του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να αναθεωρηθεί (προς το χειρότερο) για το σύνολο της χρονιάς στο 10% (από 9,1% στο προσχέδιο), κάτι το οποίο θα καταγραφεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕΕ,στα φτωχότερα νοικοκυριά, οι δαπάνες στην ομάδα «στέγαση» αντιπροσωπεύουν το 38,6% της συνολικής κατανάλωσής τους, έναντι 28,7% των πλουσιότερων νοικοκυριών. Αντίστοιχα, οι δαπάνες στην ομάδα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» αντιπροσωπεύουν το 22,2% της κατανάλωσης των φτωχότερων νοικοκυριών, έναντι 17,6% των πλουσιοτέρων. Επίσης, αυξανόμενη συμβολή στην ανισότητα μεταξύ των φτωχών και πλούσιων νοικοκυριών έχει η απόκλιση στο επίπεδο τιμών αγαθών και υπηρεσιών που ανήκουν στις κατηγορίες «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά».

Επιπλέον, τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ  το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), 3. Η Ελλάδα μία από τις 4 χώρες στην Ευρώπη που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 ως το 2021.

Ο Κάτσος «πήρε το όπλο του»

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τριπλό επενδυτικό χτύπημα ετοιμάζει ο Βασίλης Κάτσος. Ο αεικίνητος επιχειρηματίας όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη έχει εντοπίσει τους στόχους και πολύ σύντομα θα κάνει την κίνησή του.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει τρεις εξαγορές που θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δραστηριότητές του σε φάρμακα (Innovis) και τρόφιμα (Palirroia & Cafetex). Μια από αυτές μάλιστα θα γίνει σε χώρα που πρόσφατα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή οικογένεια…

Ο 51χρονος ιδρυτής της VNK Capital βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» και με τον Πάνο Γερμανό (Όμιλος Olympia), με τους δυο τους να διερευνούν νέα πεδία κοινής δράσης πέραν του project στο Ελληνικό.

83,3 δισ. ευρώ το κόστος του πλαφόν στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 83,3 δισ. ευρώ για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων με το εθνικό «φρένο» στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) έστειλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής τις προτάσεις του για την αξιοποίηση κονδυλίων από το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει η κυβέρνηση. Για το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σχεδιάζεται να διατεθούν 40,3 δισ. ευρώ για μέτρα ανακούφισης για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση. Προβλέπονται επίσης 43 δισ. ευρώ ως «ρευστότητα και επιδοτήσεις για το “φρένο” στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Από αυτά, έως και 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να καταβληθούν ως επιχορηγήσεις και ενδιάμεση χρηματοδότηση για τη σταθεροποίηση των τελών του δικτύου. Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), όπως ονομάζεται το πακέτο ανακούφισης των 200 δισ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας, την Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων. Θα χρηματοδοτηθεί με εφάπαξ δανεισμό 200 δισ. ευρώ εκτός του τακτικού προϋπολογισμού.

Από το Ταμείο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η χρηματοδότηση της κρατικοποίησης της εταιρείας Uniper, βασικού προμηθευτή φυσικού αερίου, που θα κοστίσει 15,2 δισ. ευρώ, όπως επίσης και οι επιβαρύνσεις για νοσοκομεία και ιδρύματα περίθαλψης.

Η Google και τα πνευματικά δικαιώματα

Χοντρό παιχνίδι και σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να παιχτεί το επόμενο διάστημα ανάμεσα στην Google και την Ελλάδα. Ο λόγος; Η καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων που πρέπει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός, με βάση το νόμο Κεραμέως.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Google δεν απαντά καν στις ελληνικές απαιτήσεις και οι κρούσεις έχουν πάει στο βρόντο.

Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι η πολυεθνική προτίθεται να επενδύσει πολλά εκατομμύρια στην Ελλάδα κι ενδεχομένως να μην είναι καλή στιγμή για σύγκρουση. Όμως, κάποιος δεν πρέπει να αποζημιώνει τους δημοσιογράφους, συγγραφείς κ.λπ. για τα πνευματικά τους δικαιώματα, με τα οποία ορισμένοι θησαυρίζουν;

To στοίχημα της καινοτομίας

Καιρό είχαμε να ακούσουμε για τον Χρήστο Ταραντίλη, τον βουλευτή Επικρατείας και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αλλά αθόρυβα ο βουλευτής έχει αρκετή και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, ειδικά με την Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Ως πρόεδρος επισκέφτηκε το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», και ενημερώθηκε για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Για παράδειγμα για την επέκταση και αναμόρφωση των κτηριακών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική και βιώσιμη στέγαση της έρευνας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια με συγχρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ξεναγήθηκε επίσης στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» και συνομίλησε με ερευνητές/-τριες και μέλη νεοφυών επιχειρήσεων, διαπιστώνοντας την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό τους για τη μετουσίωση της έρευνας σε τεχνολογία αιχμής με υψηλή προστιθέμενη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, «η καινοτομία σκιαγραφεί το πρόσωπο της Ελλάδας του μέλλοντος, το οποίο επιθυμούμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories