«Στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τις δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική, χαιρετίζοντας τις επενδύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Καναδάς στα αμυντικά συστήματα της Βόρειας Αμερικής.

«Η σημασία του απώτερου Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά επειδή βλέπουμε σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Cold Lake της Αλμπέρτα.

«Ανεβαίνει η θερμοκρασία» στον Βόρειο Πόλο

Η Ρωσία έχει θέσει εκ νέου σε λειτουργία εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην αρκτική, χρησιμοποιώντας την περιοχή για τη δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα διαμορφώνουν μια στρατηγική εταιρική σχέση στην Αρκτική που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς έχει επικριθεί για το γεγονός ότι δαπανά πολύ λίγα για τις στρατιωτικές του δυνατότητες ως μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Καναδάς δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα επενδύσει 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της NORAD, του κοινού αμερικανο-καναδικού οργανισμού άμυνας της Βόρειας Αμερικής.

«Η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, γι’ αυτό και κατανοώντας ότι η Ρωσία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, είναι επίκαιρο να μοιραστούμε με τον Γενικό Γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα όσα κάνει ο Καναδάς μέσω της NORAD», δήλωσε ο Τριντό σύμφωνα με το Reuters.

Ραντάρ, πάγοι και θαλάσσιοι διάδρομοι

Ο πρωθυπουργός του Καναδά και ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκαν την Πέμπτη το Cambridge Bay, στο Νουνάβουτ, ένα χωριουδάκι πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται ένα φυλάκιο ραντάρ για την αεράμυνα. Αποτελεί μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης του Βορρά της NORAD, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει απόλυτη ανάγκη από αναβαθμίσεις.

Το σύστημα, ηλικίας άνω των έξι δεκαετιών, ανιχνεύει απειλές για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής. Το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για την πολική περιοχή χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τόσο ο Τριντό όσο και ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά την Αρκτική πιο προσιτή για οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Κόλπος του Κέιμπριτζ είναι ένας από τους κύριους σταθμούς για τα πλοία που διασχίζουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα του Αρκτικού Ωκεανού μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν εδώ και δεκαετίες την κυριαρχία του Καναδά επί του περάσματος, λέγοντας ότι πρόκειται για διεθνή πλωτή οδό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας την Παρασκευή, ο Τριντό δήλωσε: «Το βορειοδυτικό πέρασμα είναι καναδικά ύδατα. Τελεία και παύλα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας