Στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο έχει «κολλήσει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επιχειρεί δώσει λύση στο γόρδιο δεσμό τουλάχιστον 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο και συγκεκριμένα την κατανομή των πόρων που θα προέλθουν από το τίμημα της εξαγοράς.

Διαβάστε επίσης: Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι και πώς θα αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς

Μόλις διευθετηθούν οι εκκρεμότητες, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «η  τακτοποίηση των κατεχομένων Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:

–        την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων, συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με χρονική υστέρηση, την περιουσία της,

–        την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση οι πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή όπου ο κάθε ιδιώτης που έχει στη κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις με βάση διαφανείς, αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

–        Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

–        Θα υπάρχει και  ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο της κατοχής και το είδος του ακινήτου.

–        Θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

–        Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.

–        Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου του δημοσίου θα πρέπει να αποδείξει ότι  έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια ενώ ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα