Οι μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να γίνουν σύντομα, συμφώνησαν στην τελευταία τους συνεδρίαση η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Αντικατοπτρίζοντας δηλώσεις που έχουν κάνει πολλοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες, η περίληψη της συνεδρίασης έδειξε ότι έρχονται μικρές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια θα μειώσει την αύξηση στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Αν και άφησαν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν μικρότερες κινήσεις, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βλέπουν μικρά σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Fed συνεχίσει να πιέζει με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Το 92% των διαχειριστών κεφαλαίων βλέπει στασιμοπληθωρισμό

«Μια σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα ήταν πιθανότατα σύντομα κατάλληλη», αναφέρεται στα πρακτικά. «Οι αβέβαιες καθυστερήσεις και τα μεγέθη που συνδέονται με τις επιπτώσεις των δράσεων νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια εκτίμηση ήταν σημαντική».

‘Οπως αναφέρεται στα πρακτικά οι μικρότερες αυξήσεις  θα προσφέρουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η νέα αντιπαράθεση

Στην περίληψη σημειώνεται ότι μερικά μέλη ανέφεραν ότι «η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».  Άλλοι ότι θα ήθελαν να περιμένουν για να χαλαρώσουν τον ρυθμό αύξησης. Οι αξιωματούχοι βλέπουν ότι η ισορροπία των κινδύνων για την οικονομία είναι τώρα στραμμένη προς τα κάτω.

Πρόκειται για μια νέα συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, που αφορά τις επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το κοινό πλαίσιο για όλα τα μέλη είναι ότι υπάρχει μια μικρή πρόοδος όσον αφορά τον πληθωρισμό και ότι δεν έχει τελειώσει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση ακούστηκε η άποψη όσων υποστηρίζουν ότι οι βραδύτερες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Απέναντι τους  όμως είναι τα μέλη που υποστηρίζουν ότι η όποια επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της πολιτικής της Fed θα πρέπει να περιμένει για «πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν σημαντικά».

Πότε θα έλθει το τέλος των αυξήσεων

«Πολλοί συμμετέχοντες σχολίασαν ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό επίπεδο του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής», αναφέρεται στα πρακτικά, γλώσσα που υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι της Fed μετατοπίζουν την εστίαση από το μέγεθος των μεμονωμένων αυξήσεων των επιτοκίων στην προσπάθεια βαθμονόμησης ενός σημείου στάσης.

Οι αγορές αναμένουν μερικές ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων το 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο  γύρω στο 5%, και στη συνέχεια ενδεχομένως κάποιες μειώσεις πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Πώς αντέδρασαν οι αγορές

Το συμπέρασμα ότι η Fed πλησιάζει στο σημείο να επιβραδύνει από τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους ανέβασε τις τιμές των μετοχών και έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 πρόσθεσε στα κέρδη του νωρίτερα μέσα στην ημέρα και σημείωσε τελευταία άνοδο περίπου 0,6%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, τίτλος που είναι ευίασθητος στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, υποχώρησε κάτω από το 4,48%. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,715%.  Το δολάριο, το οποίο έχει εκτοξευθεί φέτος λόγω του ρυθμού σύσφιξης της Fed που άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν, υποχωρεί στις διεθνείς αγορές

Τα συμβόλαια που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed έδειξαν ότι οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου σε ποσοστό 80%, από 75% πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή