Tην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα ενέκριναν οι μέτοχοι της Credit Suisse στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας, που έχει βρεθεί στη δίνη σκανδάλων την τελευταία τριετία.

Τα δύο μέρη της ΑΜΚ

Το σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της  χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο υποστηρίχθηκε από το 92% των μετόχων, παραχωρεί μετοχές σε νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Saudi National Bank, της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Περίπου 307,6 εκατομμύρια από τις νέες μετοχές, αναφέρει το Reuters, αναμένεται να αγοραστούν σε ιδιωτική τοποθέτηση από την Saudi National Bank, δίνοντάς της μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse, καθιστώντας την έτσι τον μεγαλύτερο μέτοχο της.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Ζημιές «μαμούθ» 1,6 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο

Το δεύτερο μέρος της  αύξησης του μετοχικού  κεφαλαίου προβλέπει την έκδοση νέων ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα προτίμησης. Αφορά 889 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 2,52 ελβετικών φράγκων και ψηφίστηκε από το 98% των μετόχων. Οι τελικοί όροι της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

«Η σημερινή ψηφοφορία των μετόχων σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο ταξίδι μας για την οικοδόμηση της νέας Credit Suisse» δήλωσε ο πρόεδρος, ‘Αξελ Λήμαν. «Η ψήφος αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη στρατηγική, όπως την παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο, και είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για να θέσουμε τα θεμέλια για μελλοντική κερδοφόρα ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, που προβλέπει τη περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη συρρίκνωση της επενδυτικής τράπεζας, η ελβετική τράπεζα κατάρτισε το σχέδιο που θα έδινε την ευκαιρία σε νέους και παλιούς μετόχους να αγοράσουν νέες μετοχές. Πριν ένα μήνα είχε ανακοινώσει ότι οι νέοι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν 462 εκατομμύρια νέες μετοχές σε τιμή αγοράς 3,82 ελβετικών φράγκων, που ισοδυναμεί με το 94% της μεσοσταθμισμένης τιμής των μετοχών της Credit Suisse στις 27 και 28 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας 1,76 δισ. ελβετικά φράγκα.

Η έγκριση ήρθε αφού η Credit Suisse ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει ζημίες προ φόρων που μπορεί να ανέλθουν σε 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,58 δισ. δολάρια) στο τέταρτο τρίμηνο. Η προειδοποίηση έστειλε τις μετοχές της Credit Suisse στα τάρταρα, με τον τίτλο να υποχωρεί κατά 4,8% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ αυξήθηκε και το κόστος ασφάλισης του χρέους της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή