Ως «μόνο την αρχή» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία, προαναγγέλλοντας χερσαία επιχείρηση «όταν κριθεί σκόπιμο».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της με έναν «διάδρομο ασφαλείας», διασφαλίζοντας παράλληλα την εδαφική ακεραιότητα τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ, στα εδάφη των οποίων διεξάγει ήδη επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών.

«Θα χτυπήσουμε στην κατάλληλη στιγμή»

«Συνεχίζουμε την αεροπορική επιχείρηση και θα χτυπήσουμε σκληρά τους τρομοκράτες από την ξηρά την πιο κατάλληλη στιγμή για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν στους βουλευτές του κόμματός του AKP σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο

«Έχουμε διαμορφώσει μέρος αυτού του διαδρόμου (και) θα τον φροντίσουμε ξεκινώντας από μέρη όπως το Τελ Ριφάτ, το Μανμπίτζ και το Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι), τα οποία είναι οι πηγές των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Παρέμβαση από ΗΠΑ και Ρωσία

Η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες που δρουν υπό τις εντολές της Άγκυρας πήραν τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών δυτικά και ανατολικά της περιοχής Κομπάνι σε προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας στη Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτερος Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ μετά από νέο γύρο συνομιλιών για τη Συρία με τουρκικές και ιρανικές αντιπροσωπείες στο Καζακστάν.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τις σοβαρές τους ανησυχίες στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για τον αντίκτυπο της επιχείρησης στον στόχο της καταπολέμησης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν εξαπολύσει στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, θεωρώντας την ως πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα.

Με πρόσχημα την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικές επιχειρήσεις το Σαββατοκύριακο σε αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μια εβδομάδα νωρίτερα, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και για την οποία κατηγόρησε το YPG. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και το PKK και το YPG έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο στρατός είχε πλήξει 471 στόχους στη Συρία και το Ιράκ από το Σαββατοκύριακο, ενώ σκοτώθηκαν 254 μαχητές.

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των YPG, Μαζλούμ Αμπντί, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al-Monitor ότι η γενέτειρά του, το Κομπάνι, θα είναι ο «πραγματικός στόχος» οποιασδήποτε χερσαίας επίθεσης, καθώς έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία αφού θα της επιτρέψει να συνδέσει περιοχές στη Συρία που ήδη ελέγχει.

Ο ίδιος επέκρινε την «αδύναμη απάντηση» της Ρωσίας και της Ουάσινγκτον στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμμαχήσει με τις SDF στη μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία, προκαλώντας βαθύ ρήγμα με την Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα