
Παρατηρώ τη διεθνή συζήτηση για το τι θα γίνει το twitter τώρα που το απέκτησε ο Έλον Μασκ.
Ορισμένοι ξένοι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η αντίληψη που έχει ο νέος ιδιοκτήτης για την ελευθερία του λόγου μπορεί να οδηγήσει ξανά σε μεγάλα κύματα παραπληροφόρησης.
Αναφέρουν μάλιστα και τον τρόπο που «αποκατέστησε» τα δικαιώματα του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα.
Ομολογώ, ότι κάποιες στιγμές νιώθω λίγο αμήχανα με όλες αυτές τις συζητήσεις.
Εννοώ ο τρόπος που διαπαιδαγωγήθηκα ήταν ότι πρέπει να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο την έκφραση και την επικοινωνία.
Να περιορίσουμε τη λογοκρισία και τα στεγανά στην ενημέρωση.
Και όντως θυμάμαι πόσο απελευθερωτικό μας φάνηκε το διαδίκτυο με την τεράστια και ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία που έδινε.
Το ίδιο ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Καταλαβαίνω ότι ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν νέες πολύ αυξημένες δυνατότητες παραπληροφόρησης και διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων.
Τα fake news είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή όπου πρώτα έχει γίνει viral ένα ψεύδος και μετά έχει διαψευστεί.
Γι’ αυτόν τον λόγο και αναγνωρίζω και τη σημασία που έχουν τα διάφορα «φίλτρα» για τον εντοπισμό τέτοιων μορφών παραπληροφόρησης.
Σε τελική ανάλυση, είναι σημαντικό, καθώς επειδή η ενημέρωση στο διαδίκτυο στηρίζεται στην ταχύτητα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τέτοια fake news να θεωρηθούν «ειδήσεις».
Όμως, την ίδια στιγμή δεν μπορώ να πω ότι νιώθω πολύ άνετα να συζητάω ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε «υπερβολική ελευθερία του λόγου» στο διαδίκτυο.
Με αυτό εννοώ ότι η έννοια της ελευθερίας του λόγου συμπεριλαμβάνει, αναγκαστικά, και την ελευθερία ανθρώπων να γράφουν, να λένε, ή να μεταδίδουν πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται παράλογα, που μπορεί να φαντάζουν ανυπόστατα, που μπορούν να δείχνουν «αποκυήματα φαντασίας».
Είναι το τίμημα για να μπορούν να γράφονται και όλα αυτά που δικαιώνουν την ελευθερία του λόγου, δηλαδή οι γνώσεις, οι πληροφορίες και οι ιδέες που οι εξουσίες, όλων των ειδών, θα ήθελαν να κρατήσουν κρυφές.
Γι’ αυτό και η προσπάθεια να αποφύγουμε τα fake news δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα λογοκρισία.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα