Μία ημέρα μετά το ναυάγιο στο οποίο φέρεται να κατέληξαν οι συνομιλίες ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά το ύψος του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα προκειμένου να επιδιώξουν μια πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλός.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα επιδιώξουν πολιτική συμφωνία σχετικά με κανονισμό του Συμβουλίου με τίτλο «Ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω καλύτερου συντονισμού των αγορών αερίου, διασυνοριακών ανταλλαγών αερίου και αξιόπιστων δεικτών αναφοράς για τις τιμές».

Διαβάστε επίσης – ΕΕ: Σταμάτησαν οι συνομιλίες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

«Στόχος της πρότασης αυτής είναι η θέσπιση προσωρινών κανόνων όσον αφορά τις από κοινού αγορές και τη συγκέντρωση της ζήτησης, μια πλατφόρμα διαφάνειας για το LNG και την αποθήκευση αερίου, τη διαχείριση της αστάθειας των τιμών και τα διασυνοριακά μέτρα αλληλεγγύης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν επίσης πολιτική συμφωνία σχετικά με κανονισμό του Συμβουλίου για τη θέσπιση προσωρινού πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμης ενέργειας.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι να επιταχυνθεί η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Η πρόταση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες τεχνολογίες και τύπους έργων που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης και τον μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πρόταση για πλαφόν στο αέριο με τιμή τα 275 ευρώ/MWh

Συμφωνούν ότι διαφωνούν

Ωστόσο, από όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα από τις Βρυξέλλες, τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να διαφωνήσουν για το πώς θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που έχουν κλείσει τη βιομηχανία, εκτινάσσουν τον πληθωρισμό και  πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κι όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κινδυνεύει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει, κι αυτό είναι ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

Στο παρασκήνιο, ένας άλλος αγώνας εξακολουθεί να φουντώνει: η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με το πώς θα εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της Ομάδας των Επτά για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ συζήτησαν για ώρες την Τετάρτη χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και πρόκειται να συνεχίσουν την Πέμπτη.

Το μπαλάκι στους υπουργούς

Για τους υπουργούς ενέργειας που θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει ένα γρήγορο αποτέλεσμα σχετικά με την πρόταση για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της Κομισιόν

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023 εισηγείται η Κομισιόν, με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα (month ahead).

Η πρόταση της Κομισιόν, όπως δημοσιεύτηκε και επίσημα, ουσιαστικά καθιστά “ανύπαρκτο το εργαλείο της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο”, όπως σχολιάζουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Κι αυτό καθώς η τιμή που προτείνεται να είναι προκαθορισμένη, δηλαδή τα 275 ευρώ/MWh είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων μηνών (110 με 120 ευρώ/MWh). Με πιο απλά λόγια σημειώνουν οι ίδιες πηγές με τη συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιείται το μπλοκ των χωρών της Γερμανίας, που αντιτίθενται στον ορισμό ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου.

Το κείμενο των Βρυξελλών αναμένεται να μπει στο τραπέζι του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζουν στον ΟΤ πως “ο συγκεκριμένος πήχης δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, αλλά συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις…”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ηγείται του μπλοκ των χωρών εκείνων που πιέζουν για την άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου.

Η αγανάκτηση της Ισπανίας

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια