Νέες πιέσεις προς τράπεζες -και μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη-θα ασκήσει ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να περάσει στους πολίτες και στις καταθέσεις το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων. Αναμένεται επίσης να ζητηθεί να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της ακρίβειας, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών και στα χρέη.

Σε προσεχή συνάντηση που προγραμματίζει με τους τραπεζίτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι καταρχάς το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση. Επίσης να συμβάλει στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας προς τράπεζες: Αυξήστε τα επιτόκια καταθέσεων

Ρυθμίσεις

Ως προς τα χρέη έχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια καταθέσεων: Μεγάλο το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ρευστότητα, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Στο εννεάμηνο του 2022, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις ζημιογόνες χρήσεις του παρελθόντος. Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε ενισχυμένη, στα 50,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις