Απολύτως ορατά είναι πλέον στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών τα αποτελέσματά από το μετασχηματισμό της τελευταίας τριετίας, ο οποίος πέραν της εξυγίανσης των ισολογισμών, έχει αναδείξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας με σημαντικά οφέλη για την οργανική τους κερδοφορία.

Μέσω των δράσεων αναδιάρθρωσης που έχουν υλοποιηθεί, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι αποχώρησαν από δευτερεύουσες και μη τραπεζικές δραστηριότητες, μετασχηματίστηκαν ψηφιακά, έδωσαν έμφαση στη δημιουργία εσόδων από προμήθειες και ξεκίνησαν τη σταδιακή αναμόρφωση των καταστημάτων τους, τα οποία μειώνονται μεν σε αριθμό, αλλά αναβαθμίζονται για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση της πελατείας και την προώθηση προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε επίσης: Στο τέλος του 2022 το πλάνο αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

«Οι ελληνικές τράπεζες του 2022 είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με το 2019 και είναι σε θέση να δημιουργήσουν ξανά αξία για τους μετόχους τους. Εφόσον δε, υλοποιηθούν με επιτυχία οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί της επόμενης τριετίας, θα καταστούν ακόμη πιο αποδοτικές» υποστηρίζει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2022 που δημοσιοποίησε χθες η Alpha Bank, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από αυτά, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Προέλευση επιτοκιακού εισοδήματος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των καθαρών εσόδων από τόκους προερχόταν από τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονταν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Μετά τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 10%, αλλά και την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος, το ποσοστό αυτό έχει συρρικνωθεί.

Στο γ΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στην Alpha Bank στο 9,4% από 17,50% ένα χρόνο νωρίτερα.

Σχέση εσόδων από τόκους – προμήθειες. Κάθε τρίμηνο που περνά το ποσοστό των καθαρών εσόδων από προμήθειες ενισχύεται, μειώνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν χαοτική.

Στην Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 32% επί των συνολικών εσόδων στο εννεάμηνο 2022 έναντι 27% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Πώς η πανάκριβη εξυγίανση ενισχύει τώρα την κερδοφορία των τραπεζών

Σύνθεση προμηθειών

Πέραν όμως της ενίσχυσης της συνεισφοράς τους, έχει αλλάξει και η σύνθεση των καθαρών εισπράξεων από προμήθειες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα και της πώλησης μονάδων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της αποεπένδυσής τους από δευτερεύουσες δραστηριότητες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους τομείς εκκαθάρισης συναλλαγών.

Στην Alpha Bank για παράδειγμα, στο γ΄ τρίμηνο του 2022 τα καθαρά έσοδα από τις συναλλαγές με κάρτες μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 87%.

Από την άλλη όμως, μηδενίστηκαν οι σχετικές με τον κλάδο δαπάνες, ενώ η παραπάνω απώλεια αντισταθμίστηκε από άλλες πηγές.

Μερικές από αυτές είναι οι προμήθειες που σχετίζονται με τη διαχείριση ακινήτων, με τις νέες χορηγήσεις, με την πώληση καρτών, με τις χρεώσεις για διενέργεια πληρωμών, αλλά και με τη διαχείριση κεφαλαίων.

Οι online πωλήσεις

Ένα μεγάλο μέρος των νέων πωλήσεων απλών προϊόντων γίνεται πλέον μέσω των εναλλακτικών καναλιών των τραπεζών (e-banking και m-banking).

Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, για την οποία βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία, λόγω της ανάγκης για εξ αποστάσεως συναλλαγές. Κι αυτό διότι οι τράπεζες αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και οι πολίτες να δοκιμάσουν τα εναλλακτικά κανάλια.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank, στο εφετινό εννεάμηνο διατέθηκε μέσω των ψηφιακών της καναλιών το 69% των καταναλωτών δανείων, το 60% των προπληρωμένων καρτών, το 42% των καταθέσεων προθεσμίας και το 30% των χρεωστικών καρτών.

Πρόκειται για επιδόσεις που αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, πλέον ποσοστό χαμηλότερο του 5% των συναλλαγών είναι εγχρήματες.

Ο ρόλος των καταστημάτων

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να αναμορφώσουν το δίκτυο των καταστημάτων τους, με στόχο το στελεχιακό τους δυναμικό να επικεντρωθεί στη συμβουλευτική τραπεζική, τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις