Πρέσινγκ σε συνέχειες κάνει η κυβέρνηση στα πιστωτικά ιδρύματα – μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από τη σημερινή, νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των τραπεζών, κατά την οποία η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μία σειρά θεμάτων, οπως τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων σε σχέση και με τα επιτόκια δανεισμού.

Υπό το κλίμα των αυξημένων επιτοκίων, των κινδύνων για σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια. Η πίεση είναι προς το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  Επιπλέον, λόγω της ακριβειας, να  λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες για τα νοικοκυριά, ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών.

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατα τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικουρα και των εκπροσώπων των τραπεζών, πραγματοποιήθηκε μια καλή συζήτηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, όπου υπήρξαν, επίσης, και  αναφορές ως προς τα ζητήματα της πιστωτικής επέκτασης, τα επενδυτικά δάνεια, το Ταμείο Ανακαμψης, τη μείωση των κόκκινων δανειων κλπ. Σχετικά με τα κρατικά σχέδια για μια νεα παρέμβαση  τύπου «Γέφυρα» για τα δάνεια, οι πληροφοριες δείχνουν ότι δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση.

Οπως είχε γράψει νωρίτερα ΟΤ, στοχος της συνάντησης είναι να σταλεί το μήνυμα της κυβέρνησης το τραπεζικό σύστημα να συμβάλει στην ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ως προς τα χρέη εχει ζητηθεί το τραπεζικό σύστημα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. Όπως επίσης να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στα επιχειρήματα της κυβενρησης είναι μεταξύ άλλων η ρευστότητα, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των καταθέσεων ανήλθε σε 185,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό δεκαετίας. Στο εννεάμηνο του 2022, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις ζημιογόνες χρήσεις του παρελθόντος. Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε ενισχυμένη, στα 50,7 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές