Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος του 2022, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία, αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σενάρια του UNWTO, υπολογίζεται ότι 700 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου , υπερδιπλάσιος (+133%) από τον αριθμό που καταγράφηκε για την ίδια περίοδο το 2021. Αυτό ισοδυναμεί με το 63% των επιπέδων του 2019 και φέρνει τον κλάδο στην πορεία να φτάσει το 65% του επίπεδα προ πανδημίας φέτος,  Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την έντονη ζήτηση, τα βελτιωμένα επίπεδα εμπιστοσύνης και την άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό προορισμών.

Τονίζοντας την ταχύτητα με την οποία ο κλάδος έχει ανακάμψει από τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού από τον UNWTO καταγράφει ότι οι μηνιαίες αφίξεις ήταν 64% κάτω από τα επίπεδα του 2019 τον Ιανουάριο του 2022 και είχαν φθάσει στο -27% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι 340 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις καταγράφηκαν μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2022, σχεδόν το 50% του συνόλου του εννεαμήνου.

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμιος τουρισμός: Έντονα σημάδια ανάκαμψης αλλά και προκλήσεις

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης του διεθνούς τουρισμού . Η περιοχή υποδέχθηκε 477 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022 (68% του παγκόσμιου συνόλου), αγγίζοντας το 81% των προπανδημικών επιπέδων. Αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό του 2021 (+126%) με τα αποτελέσματα να ενισχύονται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο, όταν οι αφίξεις έφτασαν σχεδόν το 90% των επιπέδων του 2019.

Ταυτόχρονα, η Μέση Ανατολή τις είδε διεθνείς αφίξεις υπερτριπλασιασμένες (+225%) από έτος σε έτος τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2022, σκαρφαλώνοντας στο 77% των προ-πανδημικών επιπέδων.

Διαβάστε  επίσης – Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»

Στην Ασία και τον Ειρηνικό (+230%) οι αφίξεις υπερτριπλασιάστηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, αντικατοπτρίζοντας το άνοιγμα πολλών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό παρέμειναν κατά 83% κάτω από τα επίπεδα του 2019, καθώς η Κίνα, μια βασική αγορά στην περιοχή, παραμένει κλειστή λόγω των αυστηρών περιορισμών της Κίνας.

Αφίξεις και παραλαβές σε – ή πάνω – προπανδημικά επίπεδα

Αρκετές υποπεριοχές έφτασαν το 80% έως το 90% των αφίξεων πριν από την πανδημία τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2022. Η Δυτική Ευρώπη (88%) και η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (86%) σημείωσαν την ταχύτερη ανάκαμψη προς τα επίπεδα του 2019. Ισχυρά αποτελέσματα κατέγραψαν επίσης η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική (82%) και η Βόρεια Ευρώπη (81%). Οι προορισμοί που αναφέρουν αφίξεις πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Ανδόρα, το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ισλανδία.

Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στη Μέση Ανατολή (+3% σε σχέση με το 2019) και την Καραϊβική (+1%) και πλησίασαν στην Κεντρική Αμερική (-7%), στη Βόρεια Ευρώπη (-9%) και Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (-10%).

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι προορισμοί κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους επτά έως εννέα μήνες του 2022, όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Λετονία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Γαλλία. Η ανάκαμψη μπορεί επίσης να παρατηρηθεί στις δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού από μεγάλες αγορές, με ισχυρά αποτελέσματα από τη Γαλλία όπου οι δαπάνες έφτασαν το -8% έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το 2019. Άλλες αγορές που ανέφεραν ισχυρές δαπάνες τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες του 2022 ήταν η Γερμανία. Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ινδία και Σαουδική Αραβία.

Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αντικατοπτρίζεται επίσης σε διάφορους δείκτες του κλάδου, όπως η εναέρια χωρητικότητα και οι μετρήσεις ξενοδοχείων, όπως καταγράφονται στο UNWTO Tourism Recovery Tracker . Η χωρητικότητα αεροπορικών καθισμάτων σε διεθνείς διαδρομές (μετρούμενη σε διαθέσιμα θέσεων-χιλιόμετρα ή ASK) τον Ιανουάριο-Αύγουστο έφτασε το 62% των επιπέδων του 2019, με την Ευρώπη (78%) και την Αμερική (76%) να καταγράφουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα. Η εγχώρια χωρητικότητα παγκοσμίως αυξήθηκε στο 86% των επιπέδων του 2019, με τη Μέση Ανατολή (99%) να επιτυγχάνει ουσιαστικά επίπεδα προ πανδημίας (IATA).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το STR, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων έφθασαν το 66% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε με επίπεδα πληρότητας στο 77% τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από ποσοστά 74% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η Αμερική (66%), η Μέση Ανατολή (63%) και η Αφρική (61%) παρουσίασαν ποσοστά πληρότητας πάνω από 60% τον Σεπτέμβριο. Ανά υποπεριοχή, η Νότια Μεσογειακή Ευρώπη (79%), η Δυτική Ευρώπη (75%) και η Ωκεανία (70%) παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με τον UNWTO< το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρυθμό ανάκαμψης το τέταρτο τρίμηνο και το 2023. Η τελευταία έρευνα μεταξύ της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Τουρισμού του UNWTO δείχνει υποβάθμιση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2022, αντανακλώντας μια πιο προσεκτική αισιοδοξία. Παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις που υποδεικνύουν μια άμβλυνση του ρυθμού ανάκαμψης, τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,2 έως 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αύξηση 60-70% σε σχέση με το 2021, ή στο 70-80% των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός