
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.
Από την πλευρά της η γγ του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου επισήμανε ότι ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα ανάπτυξης και παρουσίασε τα δεδομένα και τις προοπτικές του.
Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Προτεραιότητα οι ιχθυοκαλλιέργειες – Το 80% της παραγωγής εξάγεται
Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ θωράκισε την ελληνική υδατοκαλλιέργεια από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις διαδοχικές κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή και πολεμική σύρραξη), κινήθηκε ταχύτατα και διασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους από το ΕΠΑΛΘ 2013-2020. «Προβλέπεται η ενίσχυση 150 ευρώ/τόνο ιχθυοτροφής και εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τα ποσά που θα διατεθούν για την ενίσχυση του κλάδου στη χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά άλλων κρατών μελών.
Επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει τον δυναμικό αυτό κλάδο με τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), μέσω του οποίου θα διατεθεί για τον ειδικό στόχο της υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 90 εκατ. ευρώ περίπου και απαρίθμησε τους στρατηγικούς στόχους στους οποίους εστιάζει το υπουργείο για τη ανάπτυξη του κλάδου:
- Η βιώσιμη (περιβαλλοντικά και οικονομικά) και κοινωνικά υπεύθυνη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.
- Το όραμα και οι ποσοτικοί στόχοι περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2025) μέση ετήσια αύξηση 3% και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2030) μέση ετήσια αύξηση 5%, με παράλληλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
- Η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο προστασίας των Ιχθυοαποθεμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
- Η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Με την εφαρμογή του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών και τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), υπολογίζεται μια αύξηση των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (εργοστάσια ιχθυοτροφών, παραγωγής φελιζόλ, αλυσίδα διανομής) από 14.000 που είναι σήμερα σε περισσότερες από 20.000 σε ορίζοντα πενταετίας.
- Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελεί για το Υπουργείο κορυφαία προτεραιότητα.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις σχετικά με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η δραστηριότητα με τις λιγότερες επιπλοκές στο περιβάλλον. Συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε παραγωγή πρωτεΐνης». Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού ως προς την ενθάρρυνση της κοινωνικής αποδοχής και ότι σε συνδυασμό με τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας συμβάλλουμε στην δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών που φιλοξενούν αντίστοιχες μονάδες.
«Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ιχθυοκαλλιέργεια»
Εισαγωγική ομιλία στην ενότητα: «Η δυναμική προοπτική της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας», έκανε η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.
Η γενική γραμματέας τόνισε ότι ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα ανάπτυξης και παρουσίασε τα δεδομένα και τις προοπτικές του.

Ακολούθως, μαζί με την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον καθηγητή Γιάννη Θεοδώρου, τον γγ του ΕΛΟΠΥ Γιάννη Χεκίμογλου, τον διευθύνοντα του ΟΚΑΑ Απόστολο Αποστολάκο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη, συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης.
Η κ. Καλογήρου συνεχάρη τους διοργανωτές του Συμποσίου και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τις εταιρείες «Next is Now» και «Dome Consulting», καθώς και τον ΕΛΟΠΥ, που έδωσαν την ευκαιρία για μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση και επεσήμανε: «Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας και αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα προβαίνουμε στις απαραίτητες θεσμικές βελτιώσεις».


Latest News

Το «χρυσάφι» της ελληνικής γης που προτιμούσε και η Κλεοπάτρα
Ο κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης από τον 17ο αιώνα

Έρχεται εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού για αγρότες
Η εφαρμογή θα παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού

«Πετώντας με έναν κινητήρα»: Οι νέοι κίνδυνοι για τα τρόφιμα
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ασταθείς αγορές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή αποτελούν όλα μια απειλή

H συμβολή του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
«Το κέντρο αναμφισβήτητα ενεργοποιεί μια σειρά από ευκαιρίες για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις»

Αυτά είναι τα 4 χρυσοφόρα προϊόντα της ελληνικής γης
Ποιοτικά προϊόντα με μοναδικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό προσανατολισμό

Τα 4+1 τρόφιμα που «αγαπούν» το κλίμα -Αρνητική έκπληξη τα βιολογικά
Το περιβαλλοντικό και κλιματικό ισοζύγιο των τροφίμων εξαρτάται λιγότερο από το ίδιο το προϊόν και περισσότερο από την καλλιέργεια, τη μεταφορά και τη συσκευασία

Σε ποιες καλλιέργειες θα δοθούν ενισχύσεις de minimis
Συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς

Δυναμική η πορεία της φράουλας – Ρεκόρ για αγγούρι
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 27.1.2023

Πληρωμές 24,89 εκατ. ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Από τις 09/01/2023 έως τις 25/01/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τις πληρωμές ύψους 24.893.754,87 ευρώ

«Χτύπησε» το γλοιοσπόριο ελαιώνες σε Μεσσηνία και Λακωνία - Στο 30% οι απώλειες
Οι ελιές που προσβάλλονται από γλοιοσπόριο πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής