Από 30 Νοεμβρίου και έως εξαντλήσεως της δημόσιας δαπάνης και σε κάθε περίπτωση έως τις 30/12/2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι για το υποέργο «Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών της Δράσης «Προτάσεις για δράσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση  ΕΔΩ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση για την ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών, η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 34.440.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Τι αλλάζει στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

Τα καθεστώτα ενισχύσεων

Σύμφωνα με την πρόσκληση καθορίζονται τα ακόλουθα καθεστώτα ενισχύσεων:

α) Αύξηση-εκσυγχρονισμός της παραγωγής, η οποία θα προωθήσει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και υποδομών για νερό και γη.

β) Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα υποστηρίξει επενδύσεις σε εξοπλισμό που μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση των επίγειων εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας.

γ) Μείωση του κόστους παραγωγής, που θα ενισχύσει τη λειτουργία των οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας, θα εκπονήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων παραγωγής ιχθυοτροφιών και τη μείωση του κόστους αναπαραγωγής / καλλιέργειας / εκμετάλλευσης.

δ) Ενίσχυση της διαφοροποίησης του τελικού προϊόντος, το οποίο θα εισαγάγει δραστηριότητες και δράσεις για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την επέκταση της ποικιλίας και την εμφάνιση νέων τελικών προϊόντων.

ε) Ενίσχυση της προώθησης, η οποία θα ενισχύσει την επωνυμία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και την επέκταση της έρευνας αγοράς, και δράσεων προώθησης με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών αγορών-στόχους.

στ) Έρευνα και καινοτομία, η οποία θα στοχεύει στη βελτίωση των υφιστάμενων μεθόδων εκτροφής και διαδικασιών παραγωγής, καθώς και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνολογιών αναπαραγωγής σε νέους τομείς.

ζ) Μεταφορά τεχνογνωσίας, η οποία θα διαμορφώσει στοχευμένες δράσεις και θα αναπτύξει εξειδικευμένες εμπορικές, προωθητικές και επιχειρηματικές στρατηγικές.

η) Τράπεζα γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού, η οποία θα αναπτύξει τεχνολογίες προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση των φυσικών πληθυσμών και στην βελτίωση των τεχνικών αναπαραγωγής για τα εκτρεφόμενα είδη χρησιμοποιώντας, κυρίως, κρυοσυντηρημένο σπέρμα στην τεχνητή αναπαραγωγή.

Να σημειωθεί ότι οι φορείς μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις σε περισσότερα από ένα καθεστώτα ενίσχυσης. Οι επιλέξιμες δαπάνες δύναται να κατανέμονται σε περισσότερα από ένα καθεστώτα εντός της ίδιας αίτησης ενίσχυσης, εφαρμόζοντας τα ελάχιστα και ανώτατα όρια χρηματοδότησης που ορίζει η πρόσκληση. Οι δαπάνες που δηλώνονται από τον φορέα, δεν μπορούν να κριθούν επιλέξιμες στη βάση δύο ή περισσότερων καθεστώτων ενίσχυσης προκειμένου να εξασφαλίζεται ο μη τεχνητός διαχωρισμός των καθεστώτων ενισχύσεων ή των έργων ενίσχυσης (αποφυγή κατάτμησης).

Χρονοδιάγραμμα

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της  τελευταίας αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν ξεπερνά την 31η Μαΐου 2025.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά την 01η Δεκεμβρίου 2022 και ολοκληρώνεται την 27η Ιανουαρίου 2023, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος, 2023) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ενώ δικαιούχοι  δύνανται να κριθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Οι παραπάνω δικαιούχοι αποτελούνται από νομικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων όρων:

  • Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», εγγεγραμμένες στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα.
  • Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α).
  • Σύλλογοι και συνεργατικά σχήματα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO