Στα 2,5 ευρώ ανέρχεται το ύψος του τέλους διοδίων που προβλέπεται στη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Σε δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει:

«Από σήμερα ο διαγωνισμός για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μπήκε στη δεύτερη φάση του. Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ. Η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

Διαβάστε επίσης: Αττική Οδός: Στα 2,5 ευρώ τα διόδια με τη νέα σύμβαση παραχώρησης

Ο διαγωνισμός

Σημειώνεται ότι το κείμενο που παρέλαβαν οι ενδιαφερόμενοι θα τεθεί σε διαπραγμάτευση πριν οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο και οι διατυπώσεις και βάσει αυτού θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές οι υποψήφιοι όμιλοι. Στόχος της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ είναι η διαδικασία υποβολής προσφορών να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές, με την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης να λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές o διεθνής όμιλος Abertis, η ιταλική INC SpA (Gruppo Fininc), η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ – Adrian Infrastructure, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – First Centier, η κοινοπραξία Brisa – Auto Estradas de Portugal – Rubicone Bidco, η κοινοπραξία της Egis Projects με τις επενδυτικές εταιρείες Bauban και DIF, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την αυστραλιανή Macquarie και η κοινοπραξία Vinci – Μυτιληναίος – Mobility Partners.

Η υφιστάμενη σύμβαση περιλαμβάνει την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων) και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων). Τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, που περιλαμβάνει τμήμα της Λεωφόρου ΝΑΤΟ και εκτείνεται κατά μήκος περίπου πέντε χιλιομέτρων, υπάγεται επίσης στην Αττική Οδό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα