Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, εάν οι εκπομπές άνθρακα παραμείνουν υψηλές, θα μπορούσε να είναι έως και δύο φορές πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) και το Climate Impact Lab.

Η μελέτη δίνει το παράδειγμα της Ντάκα του Μπαγκλαντές, όπου σε ένα σενάριο πολύ υψηλών εκπομπών έως το 2100, επιπλέον θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αυξηθούν σχεδόν στο διπλάσιο του τρέχοντος ετήσιου ποσοστού θνησιμότητας της χώρας από όλους τους καρκίνους και 10 φορές το ετήσιο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

«Λόγω της ανθρώπινης δράσης, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες της Γης και ενισχύοντας τη συχνότητα της έντασης των ακραίων γεγονότων», αναφέρει η νέα πλατφόρμα Human Climate Horizons , προσθέτοντας ότι χωρίς συντονισμένη και επείγουσα δράση , η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και την άνιση ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης – Πως η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Επιπτώσεις

Με βάση τις αναλύσεις των Αναφορών Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2020, του 2021 και του 2022 τα δεδομένα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων – από τη θνησιμότητα έως τα μέσα διαβίωσης και τη χρήση ενέργειας.

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες και το θερμότερο κλίμα έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, τα αποτελέσματα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τους πόρους που διαθέτει η κάθε κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας στο Faisalabad του Πακιστάν κατά σχεδόν 67 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού – προκαλώντας περισσότερους θανάτους από εγκεφαλικά, την τρίτη κύρια αιτία θανάτου της χώρας.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, τα υψηλότερα εισοδήματα θα μπορούσαν να κρατήσουν τον αριθμό των θανάτων στους 35 ανά 100.000, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιο θανατηφόρος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ – την έκτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης – Κλιματική Αλλαγή: Ολόκληρες περιοχές δεν θα είναι πλεόν κατοικήσιμες τις επόμενες δεκαετίες λόγω της ακραίας ζέστης

Υψηλές θερμοκρασίες

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2°C, αλλάζοντας ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, δισεκατομμύρια  άνθρωποι ζουν σε περιοχές που έχουν ήδη βιώσει υπερθέρμανση μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ως παράδειγμα, η πλατφόρμα έδειξε το Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία του 1990, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 62 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 35°C. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα του αιώνα, αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα φτάσει τις 201 ημέρες.

Ενεργειακές επιπτώσεις

Η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της για την τροφοδοσία κλιματιστικών και θερμαντήρων, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε ακραίες θερμοκρασίες, ανέφερε το UNDP.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χρήση ενέργειας ποικίλλουν σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα άτομα, οι κοινότητες και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Στην Τζακάρτα, για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως απόκριση στις υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας κατανάλωσης των νοικοκυριών στην Ινδονησία. Αυτό θα απαιτήσει κρίσιμο πρόσθετο σχεδιασμό υποδομής.

Εργασιακές επιπτώσεις

Οι πιο συχνές και σοβαρές ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν επίσης τα μέσα διαβίωσης, την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών και την ένταση και τη διάρκεια της εργασίας.

«Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής διαφέρει μεταξύ των τομέων της οικονομίας, με τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, όπως η γεωργία, οι κατασκευές, τα ορυχεία και η μεταποίηση να επηρεάζονται περισσότερο», σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας.

Στο Niamey του Νίγηρα, σε τομείς όπως οι κατασκευές, η εξόρυξη και η μεταποίηση, η υπερβολική ζέστη ήταν υπεύθυνη για 36 λιγότερες ώρες εργασίας ετησίως.

Στον Νίγηρα, όπως και σε πολλά άλλα μέρη οι κλιματικές κρίσεις οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες ξηρασίες με καταστροφικές επιπτώσεις στους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς της περιοχής.

Ανθρώπινες συνέπειες

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες παγκοσμίως, θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ανισοτήτων τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Ωστόσο, τονίζοντας ότι το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο, το UNDP ελπίζει ότι οι πληροφορίες μπορούν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους παντού, να εντείνουν τη δράση για το κλίμα.

Εν όψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27 , που ξεκινά την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η έκθεση επισημαίνει τη σημασία της «δίκαιης» μετάβασης στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη