Την παραίτησή της από την ηγεσία του κυβερνώντος Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DPP) υπέβαλε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, μετά την ήττα του κόμματός της στις τοπικές εκλογές, στις οποίες η ίδια επέλεξε να προσδώσει χαρακτήρα μηνύματος κατά του Πεκίνου.

Τον δήμο της πρωτεύουσας Ταϊπέι κέρδισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ).

Διαβάστε επίσης: Πόσο πιθανό είναι η Κίνα να προχωρήσει σε πόλεμο κατά της Ταϊβάν;

Μήνυμα κατά της έντασης με το Πεκίνο

Όπως σημειώνει το Reuters, οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές αφορούν συνήθως εσωτερικά και τοπικά ζητήματα της Ταϊβάν, όπως την αντιμετώπιση της Covid-19 και την εγκληματικότητα, ενώ οι αιρετοί δεν έχουν λόγο σε ό,τι αφορά την πολιτική του νησιού απέναντι στην Κίνα.

Ωστόσο, η Τσάι επέλεξε να χαρακτηρίσει τις φετινές εκλογές ως κάτι περισσότερο από μια τοπικού χαρακτήρα ψηφοφορία, λέγοντας ότι ο κόσμος παρακολουθεί το πώς η Ταϊβάν υπερασπίζεται τη δημοκρατία της εν μέσω στρατιωτικών εντάσεων με την Κίνα, η οποία διεκδικεί το νησί ως έδαφός της.

«Τους απογοήτευσα όλους» είπε στους υποστηρικτές του ο υποψήφιος του DPP Τσαν Σιχ-τσουνγκ, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του, τον Γουέιν Τσιανγκ για να τον συγχαρεί.

Υπέρ των στενών δεσμών με την Κίνα οι νικητές

Τόσο το DPP όσο και το KMT, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αν και αρνείται σθεναρά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου, είχαν επικεντρώσει τις προεκλογικές τους προσπάθειες στην πλούσια και πολυπληθή βόρεια Ταϊβάν, ιδίως στην Ταϊπέι, της οποίας ο δήμαρχος από το μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος λόγω των ορίων θητείας.

Το KMT κατηγόρησε την Τσάι και το DPP ότι είναι υπερβολικά συγκρουσιακοί με την Κίνα και ότι προσπαθούν να σπιλώσουν το κόμμα επειδή είναι «κόκκινο» – αναφορά στα χρώματα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του KMT Eric Chu γιόρτασε τη νίκη του κόμματος, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα προστατεύσει τις ελευθερίες της Ταϊβάν.

«Θα επιμείνουμε στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας της Κίνας και στην προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Ταϊβάν. «Θα εργαστούμε επίσης σκληρά για να διατηρήσουμε την περιφερειακή ειρήνη», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα

Το KMT προηγείται ή έχει ήδη κερδίσει τους 13 από τις 21 δήμους και περιφέρειες, έναντι μόνο 5 για το DPP.

Το DPP κατήγαγε σαρωτική νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2020, υποσχόμενο ότι θα αντισταθεί στην Κίνα και θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες της Ταϊβάν. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2024 και η Τσάι, έπειτα από δύο θητείες, δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».