Ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύει το Twitter. Μάλιστα το 2017 είπε ότι δεν θα γινόταν πρόεδρος χωρίς αυτό.

«Το Twitter είναι ένα υπέροχο πράγμα για μένα, γιατί εκφράζομαι… Ίσως να μην ήμουν εδώ για να σας μιλήσω τώρα ως πρόεδρος, αν δεν είχα έναν ειλικρινή τρόπο να εκφράζομαι», είπε.
Αφού ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ αποφάσισε να επαναφέρει τον κ Τραμπ στην πλατφόρμα, ακυρώνοντας την προηγούμενη «μόνιμη αναστολή» του λογαριασμού του, θα περίμενε κανείς ότι ο πρώην πρόεδρος θα έδραττε την ευκαιρία να επιστρέψει.

Διαβάστε επίσης – Twitter: Τα τρία νέα χρώματα πιστοποίησης 

Αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχτεί αυτή την προσφορά.

Η αντίδραση του Ίλον Μασκ

Από την πλευρά του ο Ίλον Μασκ, υπογράμμισε ότι η απαγόρευση από το Twitter στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του ήταν ένα «σοβαρό λάθος» που έπρεπε να διορθωθεί. Έσπευσε ωστόσο, να τονίσει ότι η υποκίνηση σε βία θα συνεχίσει να απαγορεύεται στο Twitter.

«Δεν έχω πρόβλημα που ο Τραμπ δεν κάνει tweet. Το σημαντικό είναι ότι το Twitter διόρθωσε ένα σοβαρό λάθος στην απαγόρευση του λογαριασμού του, παρά την παραβίαση του νόμου ή των όρων υπηρεσίας» σχολίασε ο Μασκ σε ένα tweet . «Η απαγόρευση ενός εν ενεργεία Προέδρου υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κοινού στο Twitter για τη μισή Αμερική».

Γιατί δεν επιστρέφει

Γιατί όμως, ο Τραμπ δεν επιστρέφει;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο αρθρογράφος του BBC, Τζέιμς Κλέιτον, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει σίγουρα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση».

Διαβάστε επίσης – Twitter: «Αμνηστία» από τον Μασκ στους αποκλεισμένους χρήστες

Τονίζει ωστόσο ότι αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει πολλά λεφτά να χάσει από το tweet.

Θέμα… χρημάτων

«Η απλούστερη εξήγηση είναι η πιο πιθανή – είναι θέμα χρημάτων», υποστηρίζει ο Τζος Τάκερ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).
Μετά την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter, δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Truth Social – που μοιάζει πολύ με το Twitter.

Προκειμένου να κατανοήσει κανείς τον οικονομικό δεσμό του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να κατανοήσει αρχικά την περίπλοκη φύση της επιχείρησης της Truth Social.

Η περίπλοκη φύση της Truth Social

Πέρυσι, η ιδιωτική εταιρεία που κατέχει την Truth Social, Trump Media & Technology Group , ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συγχωνευθεί με μια εταιρεία κέλυφος που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με την ονομασία Digital World Acquisition Corp .

Το DWAC είναι αυτό που είναι γνωστό ως Εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού (Spac). Με απλά λόγια, σημαίνει συγχώνευση μιας εταιρείας που δεν είναι σε χρηματιστήριο με μια που είναι.

Τόσο η TMTG όσο και η DWAC συμφώνησαν να συγχωνευτούν, αν και η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους επενδυτές να συσσωρεύουν χρήματα στο DWAC – όλοι τους εικάζουν ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί. Η εταιρεία κέλυφος αποτιμάται επί του παρόντος σε περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η DWAC θα εξαγόραζε μόνο το ένα τέταρτο της TMTG, η πρόσφατα συγχωνευμένη εταιρεία του κ. Τραμπ θα αξίζει τουλάχιστον 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο Michael Ohlrogge, ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στις Spacs. «Θα κατείχε τη συντριπτική πλειοψηφία. Πιθανώς το 70 ή το 80%».

Το επιτυχημένο deal

Κι όταν όλα περάσουν, θα γίνει αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα ένα από τα πιο επιτυχημένα στην καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο το κλειδί για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών σε υψηλά επίπεδα είναι να διασφαλιστεί ότι ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει στο Truth Social.

Και όπως επισημαίνει το BBC είναι δύσκολο να δει κανείς την Truth Social χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εταιρεία social media δημιουργήθηκε από τον ίδιο. Γιατί ακόμη και οι υποστηρικτές του να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα αν δημοσιεύει αλλού;

Το Truth Social ήδη αγωνίζεται να προσελκύσει χρήστες. Η εταιρεία Analytics Similar Web εκτιμά ότι η πλατφόρμα είχε οκτώ εκατομμύρια επισκέψεις ιστότοπου τον Σεπτέμβριο του 2022 – από 11,5 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Για μια εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό το νούμετο είναι μικρό.

Για παράδειγμα το Twitter είχε εννέα δισεκατομμύρια επισκέψεις το Σεπτέμβριο.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ σταματούσε να δημοσιεύει αναρτήσεις ή το έκανε αλλού, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την τιμή της μετοχής της DWAC, εξαλείφοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αξία της.

Τα «ψιλά γράμματα» στη συμφωνία

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κλέιτον η αποκλειστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ με την Truth Social θεωρήθηκε τόσο σημαντική στην προτεινόμενη συγχώνευση με την DWAC, που στη συμφωνία μπήκε μια νομική διάταξη.

Αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ είναι γενικά υποχρεωμένος να κάνει οποιαδήποτε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Truth Social και δεν μπορεί να κάνει την ίδια ανάρτηση σε άλλο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης για 6 ώρες».

Σημαίνει ότι όχι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χάσει πολλά χρήματα χρησιμοποιώντας το Twitter (εκφοβίζοντας τους επενδυτές), αλλά θα μπορούσε επίσης να του υποβληθεί μήνυση.

Το «παραθυράκι»

Επομένως, αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε δίλημμα. Ίσως θέλει να επιστρέψει στο Twitter. Αλλά έχει οικονομικά -ίσως και νομικά- κίνητρα να μην το κάνει.

Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είχε προβλέψει αυτό το πρόβλημα. Θαμμένο στη συμφωνία συγχώνευσης υπάρχει μια άλλη διάταξη που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «πολιτικά μηνύματα».

Κι αυτό μπορεί να είναι ένα «παραθυράκι», που θα επέτρεπε στον Τραμπ να κάνει tweet χωρίς να παραβιάζει τη σύμβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία