Σε ρυθμούς Black Friday συνεχίζει να κινείται η αγορά με ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σήμερα, Κυριακή. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας ξεκινάει από τις 11 π.μ. και εκτείνεται μέχρι  τις 8 το βράδυ.

Παρότι το εκπτωτικό τετραήμερο – αν υπολογίσουμε και την αυριανή Cyber Monday με προσφορές κυρίως στις ηλεκτρονικές βιτρίνες – βρίσκεται εν εξελίξει και είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για το «ταμείο», η αγοραστική κίνηση τη «Μαύρη Παρασκευή» και το σχεδόν… μαύρο Σάββατο ήταν μεν υψηλότερη συγκριτικά με μια «κανονική» Παρασκευή και ένα «κανονικό» Σάββατο, χωρίς  όμως ουρές και πανζουρλισμό.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοασφάλεια: Η Black Friday έχει και… ουρά – Προσοχή στη Cyber Monday

«Σκηνές του 2019 δεν είδαμε» αναφέρει στον ΟΤ επιχειρηματίας από τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο τονίζει πως τα ταμεία γέμισαν με ρυθμούς 2019.

Οι καταναλωτές προτίμησαν τις τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα, σημειώνει ο ίδιος, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπήρξαν αυξημένες πωλήσεις και στα προϊόντα κλιματισμού, αν και «τρέχει» το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Επιπλέον, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, που τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας είχαν δυσκολέψει την πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και στις αλυσίδες καλλυντικών, η φετινή Black Friday πήγε καλύτερα για τα ρούχα και τα παπούτσια και τα προϊόντα ομορφιάς.

Ωστόσο και εφέτος δεν λείπουν οι πολλαπλές ταχύτητες, με τις μεγάλες αλυσίδες να είναι και πάλι περισσότερο κερδισμένες έναντι των μικρομεσαίων.

Μάλιστα όπως λέει στον ΟΤ ιδιοκτήτης καταστήματος με εσώρουχα, καλσόν, πιτζάμες, όλο το προηγούμενο 10ημερο, η αγορά κινήθηκε υποτονικά, με τους καταναλωτές να περιμένουν το εκπτωτικό τριήμερο, ευελπιστώντας ότι θα βρουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι αρκετοί καταναλωτές και ειδικά όσοι έχουν πληρωθεί τον μισθό τους για τον Νοέμβριο, ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος τις αγορές τους για τις γιορτές και θα δαπανήσουν κάποια χρήματα αξιοποιώντας τις προσφορές των «μαύρων εκπτώσεων».  Αυτό μπορεί να δίνει πρόσκαιρη χαρά στους εμπόρους, αλλά μεσοπρόθεσμα τους δημιουργεί ανησυχία για την εξέλιξη της αγοραστικής κίνησης την καλύτερη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα.

Σε 7 στις 10 επιχειρήσεις τα ποσοστά εκπτώσεων κινούνται μεταξύ 20% και 40%, ενώ υπάρχουν και κάποιες που διαφημίζουν εκπτώσεις 40% – 50%.

Τιμές για όλα τα βαλάντια

«Φέτος», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, «η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τον Νοέμβριο, δεν εντάσσεται σε περίοδο ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά ο θεσμός της Black Friday, φαίνεται ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών και ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να προσελκύσει, αλλά και να βοηθήσει με χαμηλές τιμές τους καταναλωτές.

Παράλληλα, είναι ένα πραγματικό κίνητρο για τον καταναλωτή, ο οποίος σε αυτή τη δεδομένη στιγμή πιέζεται οικονομικά, να κάνει αγορές σε προϊόντα που καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες του με την καλύτερη τιμή. Υπάρχει επάρκεια προϊόντων, πληθώρα καλών τιμών για όλα τα βαλάντια αλλά και μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά».

Ποια σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά

Παρότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σήμερα Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, η πλειονότητα των σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίξουν.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα της αλυσίδας Σκλαβενίτης που έτσι κι αλλιώς ανοίγουν Κυριακές μόνο κατά τις εορταστικές περιόδους, εκτός από εκείνο που βρίσκεται στο Smart Park στα Σπάτα για την περίοδο που λειτουργεί το εμπορικό κέντρο τις Κυριακές.

Τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος που παραδοσιακά ανοίγουν τις Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αυτή τη φορά θα μείνουν κλειστά.

Τα καταστήματα της αλυσίδας Μασούτης θα μείνουν κλειστά με εξαίρεση τα σημεία πώλησης στο αεροδρόμιο Μακεδονία και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η αλυσίδα Μy Market ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα εξής καταστήματα κατά τις συγκεκριμένες ώρες:

Ερέτρια 11:00 – 15:00

Αγ. Παρασκευή Χαλανδρίου 11:00 – 15:00

Αγ. Βαρβάρα Βενιζέλου 11:00 – 15:00

Αγ. Σοφία 11:00 – 15:00

Ανάβυσσος 11:00 – 15:00

Βριλήσσια 11:00 – 15:00

Γλυφάδα Κ. Αθανάτου 11:00 – 15:00

Ιωάννινα Παραλίμανο 11:00 – 15:00

Κηφισιά 11:00 – 15:00

Κοζάνη Κόμβος 11:00 – 15:00

Λούτσα 11:00 – 15:00

Μενίδι Αγ. Διονύσιος 11:00 – 15:00

Νέα Σμύρνη Βενιζέλου 11:00 – 15:00

Ολυμπιακό Χωριό 11:00 – 15:00

Περιστέρι Πελασγίας 11:00 – 15:00

Απεργία των εμποροϋπαλλήλων

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει για σήμερα, 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, «ενάντια στην εμμονή της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης να λειτουργήσουν τα καταστήματα, χωρίς απολύτως καμία λογική» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις