Στην ανάγκη χάραξης στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά την απονομή των Βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε επίσης: Economist: Ώρα μηδέν στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση

Μία στρατηγική που θα εστιάζει σε τρεις άξονες

1.Στο πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν σε μια περίοδο, όπου η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα πιέζουν ασφυκτικά τις οικονομίες και τους πολίτες όλης της Ευρώπης.

2. Πώς θα καταφέρουν να μπουν έγκαιρα στο «τρένο» της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης

3. Με ποιον τρόπο θα  αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και σε κεφάλαια για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, για να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες και για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Διαβάστε επίσης: Πετρόπουλος: Στον δείκτη ESG «ATHEX ESG»

Οι εθνικές διαφορές φαίνεται να υπερισχύουν της ανάγκης για κοινή και συντονισμένη δράση

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζοντάς την αδρανή και ανήμπορη να δώσει στις επιχειρήσεις ουσιαστική διέξοδο.

«Το μόνο που έχουμε δει ως τώρα είναι αδιέξοδες συζητήσεις, άτολμες προτάσεις και γενικόλογες δεσμεύσεις. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι εθνικές διαφορές φαίνεται να υπερισχύουν της ανάγκης για κοινή και συντονισμένη δράση. Παρά τα μεγάλα λόγια μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: ο καθένας μόνος του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να παραμείνουν όρθιες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε το παράπονο του για τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Είναι αλήθεια ότι η οικονομία σημείωσε ταχείς ρυθμούς ανάκαμψης μετά την πανδημία. Είναι αλήθεια ότι πετύχαμε θετικές επιδόσεις στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας. Αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η εισροή των ευρωπαϊκών πόρων, για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία, για να περιορίσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων. Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοήσουμε ότι η ενεργειακή ακρίβεια εξακολουθεί να προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αγωνία του μικρομεσαίου, που παλεύει να επιβιώσει απέναντι σε μια τρίτη συνεχόμενη κρίση, μετά την οικονομική και την υγειονομική. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι – παρά το κλίμα ευφορίας που είχε αρχικά δημιουργηθεί – οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους αποκλεισμένες από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις