Σε 433 δολάρια το μήνα, ανέρχεται το επιπλέον κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

«Παρά τον ασθενέστερο του αναμενόμενου πληθωρισμό τον Οκτώβριο, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση από την αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Μπέρναρντ Γιάρος, οικονομολόγος της Moody’s.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Αυξάνεται η ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική

Η επιβάρυνση δεν είναι ίδια για όλους

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Το ποσοστό του Οκτωβρίου εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Διαβάστε επίσης: Amazon: Διεθνής απεργία στην εταιρεία ανήμερα της Black Friday

Οι μισθοί πολλών εργαζομένων δεν έχουν συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη. Σύμφωνα με το BLS, οι ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,8% σε ετήσια βάση έως τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στα πορτοφόλια των νοικοκυριών δεν είναι ο ίδιος για όλους. Το «προσωπικό» ποσοστό πληθωρισμού εξαρτάται από τα είδη των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κάθε νοικοκυριό, καθώς και από άλλους παράγοντες όπως η γεωγραφία.

«Βλέπουμε περισσότερες ενδείξεις ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πιθανότατα πίσω μας, και αυτό θα έπρεπε να προσφέρει κάποια ανακούφιση για τις δημογραφικές ομάδες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τον δυσάρεστα υψηλό πληθωρισμό κατά το προηγούμενο έτος, όπως οι νέοι και οι αγρότες, καθώς και όσοι δεν έχουν πτυχίο», δήλωσε ο Γιάρος.

Τρόποι ανακούφισης

Τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα για να ανακουφιστούν οικονομικά.

Το σημαντικότερο όλων είναι ο διαχωρισμός των εξόδων σε σταθερά και διακριτικά έξοδα.

Σταθερά έξοδα είναι οι δαπάνες για βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα οι δόσεις δανείου, το ενοίκιο, το φαγητό, τα έξοδα μετακίνησης και η ασφάλιση. Τα διακριτικά έξοδα περιλαμβάνουν δαπάνες για φαγητό έξω ή διακοπές , σημαντικά μεν αλλά όχι απαραίτητα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις διακοπές, θα μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει πιο κοντά στο σπίτι του αντί για έναν πιο μακρινό προορισμό ή να μείνει σε ένα φθηνότερο κατάλυμα. Μία επιπλέον οικονομική ανακούφιση είναι δυνατή αν τα νοικοκυριά ακυρώσουν τις μηνιαίες συνδρομές σε υπηρεσίες streaming, ορισμένες εκ των οποίων χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Μείωση και των πάγιων εξόδων

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τα σταθερά τους έξοδα. Μία λύση θα ήταν οι καταναλωτές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να ανακαλύπτουν προσφορές για τα βασικά είδη διατροφής ή ακόμα και να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα από το κόστος μετακίνησης με αυτοκίνητο αν προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα μέσα μεταφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή