Νέα μέτρα για την βιομηχανία συσκευασίας αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιφέροντας αλλαγές σε μια σειρά από προϊόντα, από τις κάψουλες του καφέ έως τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με το προσχέδιου του εγγράφου που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι κανονισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συσκευασιών, μια από τις μεγαλύτερες χρήσεις νέου πλαστικού και χαρτιού. Οι χώρες και οι εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δοχεία που χρησιμοποιούνται για καθημερινά προϊόντα μπορούν να ανακυκλώνονται πιο εύκολα ή να βιοδιασπώνται φυσικά.

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Τα φαστ-φουντ εγκαταλείπουν χάρτινες συσκευασίες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης

«Μια κυκλική οικονομία συσκευασίας θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αναθεωρήσεις. «Οι συσκευασίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εκπομπών CO2 και άλλων εκπομπών και στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση».

Διαβάστε επίσης – Στο στόχαστρο της ΕΕ 11 κράτη που δεν περιορίζουν τα πλαστικά μίας χρήσης

Τα αυτοκόλλητα στα μήλα

Οι κανόνες θα έχουν επιπτώσεις σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων και η χημική παραγωγή. Στην ΕΕ, περίπου το 40% του πλαστικού και το μισό χαρτί χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και ο σχεδιασμός του συχνά δυσχεραίνει την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση. Τα μέτρα καλύπτουν τα πάντα, από αυτοκόλλητα σε μήλα έως τσάντες μεταφοράς μιας χρήσης.

Οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευασίες, ενώ οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 65% όλων των απορριμμάτων συσκευασίας θα ανακυκλώνεται μέχρι το τέλος του 2025. Οι κανονισμοί έχουν προγραμματιστεί να εγκριθούν την Τετάρτη, μαζί με τους κανόνες για τα πιστοποιητικά αφαίρεσης άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green