Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 150 δισ. δολ. για την επόμενη 5ετία προωθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Abu Dhabi National Oil  ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού θα επιταχύνει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου και θα ενισχύει τις δραστηριότητές της σε φυσικό αέριο, χημικά προϊόντα και καθαρή ενέργεια.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τη Δευτέρα υπό την ηγεσία του προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ. Το μέλος του ΟΠΕΚ, μαζί με τη γειτονική Σαουδική Αραβία, επέκρινε τις δυτικές κυβερνήσεις και τους επενδυτές ότι προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα πολύ γρήγορα. Έχουν επισημάνει τη φετινή άνοδο των τιμών ως απόδειξη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ λίγες επενδύσεις στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη φαίνεται πως αποφεύγει την ενεργειακή κατάρρευση φέτος

«Ο κόσμος χρειάζεται τη μέγιστη ενέργεια, τις ελάχιστες εκπομπές και χρειάζεται όλες τις ενεργειακές λύσεις εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Sultan al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της Adnoc.

Διαβάστε επίσης – Συνεργασία Γαλλίας-Εμιράτων για υδρογόνο, ΑΠΕ και πυρηνικά

IPO φυσικού αερίου

Η Adnoc θα συνδυάσει τους βραχίονες επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και αερίου σε μια νέα μονάδα. Θα πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο της επιχείρησης, που θα ονομάζεται Adnoc Gas, μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς στο Άμπου Ντάμπι το 2023.

Το χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι, μαζί με εκείνα του Ντουμπάι και του Ριάντ, ήταν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο για τις IPO φέτος. Ενώ οι περισσότερες μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, έχουν δει τις συμφωνίες να πέφτουν, οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου επωφελήθηκαν από την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα φέτος.

Η Adnoc κατέχει το 70% του κλάδου LNG, ενώ το υπόλοιπο κατέχεται από την ιαπωνική Mitsui & Co., BP Plc και TotalEnergies SE. Η Adnoc θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής LNG στο λιμάνι της Fujairah, καθώς αναμένεται να τριπλασιάσει σχεδόν την δυναμικότητά του σε περίπου 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Επίσης, αναπτύσσει το τμήμα εμπορίας LNG.

Η Adnoc Gas Processing ανήκει κατά 68% στην Adnoc. Οι άλλοι μέτοχοι είναι η Total, η Shell Plc και η PTT Pcl της Ταϊλάνδης.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο — που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και θέρμανση — αυξάνεται καθώς η Ευρώπη βιάζεται να αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία. Τον Σεπτέμβριο, η Adnoc είπε ότι θα στείλει περισσότερα φορτία LNG στη Γερμανία.

Περισσότερο πετρέλαιο

Η Adnoc θα επιδιώξει τώρα να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα αργού στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια έως το 2027, νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο του 2030.

Η καθαρή μηδενική δέσμευση της Adnoc — η οποία θα ισχύει μόνο για τις εκπομπές από τις δραστηριότητές της, όχι εκείνες από πελάτες που καίνε τα προϊόντα καυσίμων της — ακολουθεί αυτή των ίδιων των ΗΑΕ, που έγινε το 2021.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα αποθέματά της πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια βαρέλια φέτος στα 113 δισεκατομμύρια και ότι τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ανήλθαν σε 290 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Αυτά «ενισχύουν τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη ως θεματοφύλακα των έκτων μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου και των έβδομων μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου», είπε η Adnoc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια