Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν τη Δευτέρα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, στόχος της εταιρικής σχέσης είναι ο εντοπισμός κοινών επενδυτικών σχεδίων στη Γαλλία, τα ΗΑΕ ή αλλού στους τομείς του υδρογόνου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας.

«Στο σημερινό αβέβαιο ενεργειακό πλαίσιο, η συμφωνία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για νέες βιομηχανικές συμβάσεις», προστίθεται.

Η συμφωνία συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν στο Παρίσι μεταξύ 17-19 Ιουλίου, την πρώτη του κρατική επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία από τον ετεροθαλή αδελφό του τον Μάιο.

Στο «κυνήγι της σπατάλης»

Σημειώνεται ότι στις 14 Ιουλίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία πρέπει να μάθει γρήγορα πώς να τα βγάζει πέρα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί τις περικοπές στις προμήθειες προς την Ευρώπη ως όπλο στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Κάλεσε δε όλους τους πολίτες να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την εθνική επέτειο της Γαλλίας, ο Μακρόν είπε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα «σχέδιο ενεργειακού περιορισμού», το οποίο θα ζητά από όλους τους πολίτες να δεσμευτούν σε ένα γενικό «κυνήγι της σπατάλης», όπως το να σβήνουν το φως όταν φεύγουν από το γραφείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή