
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΑ από την μη ύπαρξη μητρώων δικαιούχων και κανονισμού παροχών, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.
Το έλλειμμα βασικών εργαλείων για την άσκηση της προνοιακής πολιτικής την οποία έχει επωμισθεί, ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), καταγράφηκε από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του 35ου διήμερου συνεδρίου της.
«Ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ ως βασικού βραχίονα προνοιακής πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και επιβάλλεται να ενισχυθεί με πραγματικές παρεμβάσεις», σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ υπογραμμίζει πως ο Οργανισμός αποτελεί ένα απόλυτης διαφάνειας πυκνό δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ως μετεξέλιξη του τέως ΟΓΑ, ο ΟΠΕΚΑ δεν διαθέτει:
- Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει και να επιβαρύνεται με γραφειοκρατία τόσο ο έλεγχος για την απονομή των παροχών του όσο και ο έλεγχος για το σύννομο της χορήγησής τους – αμφότερα καθοριστικά στην απώλεια δημόσιων πόρων.
- Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, που έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες χωρίς η ανάληψη των αντικειμένων να συνοδεύεται με μελέτη για το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται.
Ο ΟΠΕΚΑ, χορηγεί προνοιακές παροχές, επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Στις αρμοδιότητές του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι υπηρεσίες και οι παροχές του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας καθώς και τα Σχολικά Γεύματα.
Το 2021 η δράση του ΟΠΕΚΑ διευρύνθηκε, με τον προϋπολογισμό του να αυξάνεται στα 4 δισ. (σε σχέση με τα 3,4 δισ. το 2020 και τα 3,3 δισ. το 2019) και την τελευταία διετία έχει εκσυγχρονισθεί μηχανογραφικά με την προμήθεια σύγχρονου και επαρκούς εξοπλισμού.
Η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά πως παρά τον σημαντικό ρόλο που ο Οργανισμός καλείται να διαδραματίσει και τον προϋπολογισμό που διαχειρίζεται ετησίως, δεν υπάρχει πραγματική πρόνοια για την ακραία και συνεχώς εντεινόμενη υποστελέχωσή του (λιγότεροι από 280 υπηρετούντες πανελλαδικά τον Νοέμβριο 2022), ενώ συχνά προκρίνεται η «εμβαλωματική λύση» των εργαζομένων – από προγράμματα του ΟΑΕΔ – προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε προσωπικό.


Latest News

Οριστικό: Στα 100 ευρώ τα αναδρομικά ανά μήνα καθυστέρησης στις επικουρικές
Στη Βουλή η τροπολογία. Οι δικαιούχοι.

Τι προβλέπει το σχέδιο κανονισμού της ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Ποιοι συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Τον Μάρτιο στη νέα τους κατοικία οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»
Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι

Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ: 105 επιχειρήσεις με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας
Στην Αθήνα 11-12 Φεβρουαρίου
![Κατώτατος μισθός: «Άβυσσος» χωρίζει ΓΣΕΕ – εργοδότες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/photo1675363196-600x352.jpeg)
Σε θέσεις «μάχης» συνδικάτα – εργοδότες για τον κατώτατο μισθό – Που καταλήγει η κυβέρνηση [γράφημα]
Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις προτάσεις

Οι 8 κινήσεις που βγάζουν νοκ άουτ τα τεκμήρια και μειώνουν τον φόρο
Πώς μπορούν να αποφύγουν την ψυχρολουσία με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν τη φορολογική παγίδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι δυο κινήσεις που εξουδετερώνουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις
![Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει από το 2023 – Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/επιστροφη-φορου-2-600x363.jpg)
Αλλάζει ο ακατάσχετος λογαριασμός - Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]
Ο ακατάσχετος λογαριασμός και οι νέες ρυθμίσεις έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Παρατείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο
H απασχόληση των ωφελούμενων συνεχίζεται υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις

Κατώτατο μισθό 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
Στη δημοσιότητα η πρόταση της συνομοσπονδίας - Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ