H αγορά των fan tokens, ένα «κοκτέιλ» κρυπτονομισμάτων και αθλητισμού παρουσιάζει μεγάλη άνθηση.

Το ενδιαφέρον για αυτό το εξειδικευμένο είδους κρυπτονομισμάτων, που συνήθως συνδέεται με αθλητικές ομάδες όπως η Βαρκελώνη ή η Βραζιλία, έχει αυξηθεί σημαντικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για αυτά τα διακριτικά αυξήθηκε σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο από 32 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Kaiko, μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων με έδρα το Παρίσι.

«Έχουμε λοιπόν 10πλάσια αύξηση του όγκου, η οποία είναι τεράστια για αυτά τα διακριτικά», δήλωσε η ερευνήτρια Dessislava Aubert.

Διαβάστε επίσης – Τα crypto του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου βγάζουν… νικητή

Προνόμια

Για ορισμένους αγοραστές, αυτά τα διακριτικά προσφέρουν την ευκαιρία να κερδίσουν προνόμια, όπως την ευκαιρία για βραβεία και να ψηφίσουν τραγούδια που παίζονται σε αγώνες. Για άλλους, τα εμπορεύσιμα νομίσματα παρέχουν μια νέα επενδυτική ευκαιρία.

Και συχνά υπάρχει μια λογική σχέση μεταξύ των ασταθών τιμών των νομισμάτων και των πραγματικών γεγονότων. Αλλά όχι πάντα…

Διαβάστε επίσης: Τα NBA στα πλοκάμια του FTX

Μέσι vs Ρονάλντο

Για παράδειγμα, το token της Αργεντινής, της ομάδας του Λιονέλ Μέσι υποχώρησε 25% στα 5,26 δολάρια μετά την ήττα-σοκ από τη Σαουδική Αραβία στον πρώτο αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το token της Πορτογαλίας του Κριστιάνο Ρονάλντο κατέγραψε ράλι 119% στα 7 δολάρια τις 10 ημέρες πριν από το τουρνουά, αλλά στη συνέχεια έχασε σχεδόν τη μισή αξία του, παρόλο που ήταν αήττητη και στην κορυφή του ομίλου της.

Ομοίως και στο ποδόσφαιρο των συλλόγων, το κουπόνι της Άρσεναλ έχει πέσει 12,5% από την αρχή της σεζόν στα 1,68 δολάρια παρά τη λαμπερή πορεία της στην κορυφή της αγγλικής Premier League.

Στα ύψη

Το συνολικό ανώτατο όριο της αγοράς για fan coins εκτινάχθηκε στα 401 εκατομμύρια δολάρια το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από 256 εκατομμύρια δολάρια περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko, αλλά έκτοτε έχει πέσει ξανά κάτω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Siddharth Jaiswal, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sportzchain, η οποία εκδίδει κυρίως μάρκες για την ασιατική αγορά, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγοράζουν τα νομίσματα κυρίως για να βγάλουν χρήματα.

«Το κεράσι στην τούρτα είναι ότι είναι ένα εργαλείο, διαθέσιμο στο blockchain που μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί στο μέλλον, επομένως υπάρχει μια οικονομική χροιά που συνδέεται με αυτό», πρόσθεσε.

«Αλλά η πρώτη αντίληψη δεν πρέπει ποτέ να είναι ότι αγοράζετε το fan token από μια σκοπιά δημιουργίας κέρδους».

Η αγορά των crypto

Το Socios, το οποίο προωθείται από τον Μέσι , είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Διευκολύνει τις συναλλαγές των περισσότερων fan coins, περιγράφοντας την αγορά τέτοιων κουπονιών ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με αποκλειστικά προνόμια και βραβεία.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο έχουν κυκλοφορήσει tokens που υποστηρίζονται από τη Socios, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι, η Ίντερ Μιλάνο και η Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και οι εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και της Αργεντινής, με κεφαλαιοποίηση που κυμαίνεται από περίπου 7 έως 21 εκατ. δολ.

Η άνοδος στα fan token έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία κλυδωνίζεται από την κατάρρευση του μεγάλου χρηματιστηρίου FTX νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Bitcoin βρίσκεται κοντά στα χαμηλά δύο ετών στα 16.245 δολ. περίπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News