Συγκρατημένα ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, τα οποία και θα κρίνουν τις προσεχείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,33% στις 7.536 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,62% στις 14.444 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,49% στις 6.701 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, έχοντας όμως ως οδηγό εκείνα που ανακοινώθηκαν από τη Γερμανία και την Ισπανία, τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών, υποδηλώνοντας ότι η Ευρωζώνη στο σύνολό της είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού.

Επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξει τις τιμές καταναλωτή που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της. Ωστόσο, τα στοιχεία μπορεί να σηματοδοτήσουν την κορύφωση του πληθωρισμού και, συνεπώς, ένα ταχύτερο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της Τετάρτης θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,4% σε ετήσια βάση, από 10,6% τον προηγούμενο μήνα, αλλά υπάρχει πλέον σαφής καθοδική δυναμική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές