Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών, καθως οι ανησυχίες για την πορεία των κρουσμάτων Covid στην Κίνα δεν έλειψαν, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,19% στις 14.355 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,06% στις 6.668 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσεις

Οι ευρωπαϊκές αγορές προσπάθησαν να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα που υπήρξε νωρίτερα στην Ασία, καθώς τα κρούσματα Covid στην Κίνα ήταν χαμηλότερα τη Δευτέρα από την μέτρηση της Κυριακής, καταγράφοντας τη πρώτη μείωση από τις 19 Νοεμβρίου. Επίσης, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας δημοσίευσαν σχέδιο για την ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η ASM International σημείωε άνοδο 6,5%, αφού η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το τέταρτο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Bridgepoint Group διολίσθησε κατά 4,7% μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Energy Capital Partners, επενδύτριας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Απώλειες 3,4% και για τη Credit Suisse, με τη μετοχή να φτάνει σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές πούλησαν δικαιώματα εγγραφής στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,2 δισ.. Την ίδια ώρα, τα CDS της ελβετικής τράπεζας, μια μορφή ασφάλισης για τα ομόλογα της εταιρείας, εκτοξεύτηκαν σε ιστορικό υψηλό.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, δείχνοντας βελτίωση για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε στο 93,7 τον Νοέμβριο από 92,7 τον Οκτώβριο, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις για 93,5 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το κλίμα στη βιομηχανία επιδεινώθηκε απότομα, αλλά αντισταθμίστηκε από μια σημαντική άνοδο του κλίματος στις υπηρεσίες, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων σημείωσαν επίσης πτώση.

Επίσης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 11,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανίας, από 11,6% τον Οκτώβριο. Τον Οκτώβριο του 2022, το ποσοστό πληθωρισμού είχε διαμορφωθεί στο 10,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική αντίδραση χωρίς ρυθμό

Επιλεκτικά, αλλά και με μεγάλη επιφύλαξη, κινήθηκαν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις περισσότερες εντολές να αναλώνονται στην ανακοπή της διήμερης πτωτικής πορείας και στην επιβεβαίωση των επιπέδων.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,53% στις 911,91 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές