Εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το World LNG Summit & Awards.

Ο πρωθυπουργός ενώπιον στελεχών κορυφαίων διεθνών παραγωγών υγροποιημένων φυσικού αερίου (LNG) περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για την παροχή διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα

«Υπάρχει ανάγκη για διαφοροποίηση και ευελιξία στην προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «με τις επενδύσεις που έχει κάνει η Ελλάδα εξελίσσεται σε εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονες της. Οι εισαγωγές μας σε LNG είναι πάνω από 50% χάρη στη Ρεβυθουσα, ενώ προστέθηκε και FSU για την αύξηση της χωρητικότητας και αποθήκευσης LNG».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα είναι έτοιμο το FSRU Αλεξανδρούπολης, «και μην εκπλαγείτε αν τα επόμενα χρόνια δείτε από δύο έως τέσσερα FSRUs στην Ελλάδα».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους», είπε και σημείωσε και τις προσπάθειες της κοινοπραξίας του αγωγού TAP για την αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου.

Μίλησε επίσης για τον αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το market test και θύμισε τα εγκαίνια του αγωγού IGB.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση επίσης και στις έρευνες υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα: «Είναι ανάγκη να ερευνήσουμε για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επιτάχυνε τις προσπάθειες της και ερευνά τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με εταίρους όπως την ExxonMobil», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια