Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές κατά περίπου 25% YTD, αντανακλώντας κυρίως το ισχυρό δυναμικό ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των παλαιών πληρωμών, η Deutshce Bank εκτιμά ότι εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από το ραντάρ των περισσότερων επενδυτών.
Σε ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες η DB αναφέρει ότι πιθανός λόγος είναι η ανησυχία που υπάρχει για αυτές τις τράπεζες ότι είναι πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση, όπως φάνηκε στην προηγούμενη κρίση.
«Ωστόσο, όπως προσπαθούμε να δείξουμε μέσω αυτής της έκθεσης, θα μπορούσε να είναι και το αντίστροφο, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο στέρεες (ειδικά η Εθνική και η Eurobank) ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημαντική δυναμική στην οικονομία της που υποστηρίζεται από σταθερή κυβέρνηση» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Διαβάστε επίσης – H Morgan Stanley αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές – Οι τέσσερις κίνδυνοι
H DB διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης είτε έχει εκτελεστεί είτε βρίσκεται στα σκαριά τώρα. Με μονοψήφιους δείκτες NPE για τον κλάδο, αναμένουν ότι οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία πρόκειται να οδηγήσουν σε ελαφρώς χειρότερες προβλέψεις από τις προηγούμενες (αύξηση κατά περίπου 11% το ’22 και περίπου 7% το 2023/24E αντίστοιχα, οδηγώντας σε ΕτΠ στις 65 μονάδες βάσης το 2024).
Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, με περιορισμένο κίνδυνο, ειδικά για τις τράπεζες με υψηλότερη κάλυψη (ΕΤΕ και Eurobank).
Οι μετοχές
Σύμφωνα με την DB τις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις το 3ο τρίμηνο, με κορυφαίες επιδόσεις στα βασικά στοιχεία εσόδων που υποστηρίζονται επίσης από την ακόμα ανθεκτική πιστωτική ποιότητα.
Κατά μέσο όρο, το NII για τον κλάδο ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά περίπου 6%, με τις Alpha και Εθνική να καταγράφουν τα υψηλότερα beats.
Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές που ξεχωρίζει
Συνολικά, τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά περίπου 8% κατά μέσο όρο. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα παρέμειναν αρκετά ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες και οποιεσδήποτε ανησυχίες για το κόστος κινδύνου φαίνονται υπερβολικές, εξετάζοντας την απόδοση της ποιότητας του ενεργητικού του τριμήνου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί ακόμη επιδείνωση.
Κατά την άποψη των αναλυτών της γερμανικής τράπεζας, αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο φαινόμενο για το 2023 (αν και περιορίζεται και δεν φτάνει τα χειρότερα επίπεδα).
Θεωρούν μάλιστα, ότι υπάρχει ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων που καθοδηγούν αυτή την απόδοση, ξεκινώντας από καλές συνολικές μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς η Ελλάδα πρόκειται να διατηρήσει υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ από άλλες χώρες της ΕΕ.
Φαίνεται επίσης να συνεχίζει να εφαρμόζει αρκετά ορθόδοξες πολιτικές στην προσπάθειά της για έλεγχο του χρέους και την επιτάχυνση των πληρωμών του χρέους προς την Ε.Ε.
Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα φαίνεται πιο πιθανή, παρά τις εκλογές που έρχονται τον Ιούλιο του 2023, τονίζει η DB προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών αυξάνονται επίσης, με την κερδοφορία να ενισχύεται από τη NII, η οποία επωφελήθηκε από τους υψηλότερους όγκους και την ανάκαμψη των επιτοκίων.
Αν και ο αντίκτυπος των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι κάπως πιο βραχύβιος από ό,τι σε άλλες χώρες, επί του παρόντος είναι δύσκολο να βρεθούν ισχυροί όγκοι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, οι δύο κύριες ανησυχίες από το παρελθόν παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις, με την ποιότητα του ενεργητικού να συγκλίνει σε πιο κανονικά επίπεδα (αν και ο δείκτης ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και τα κεφάλαια παρουσιάζουν αρκετά ισχυρή απόδοση (αν και η Εθνική και η Eurobank είναι πιθανό να υπερκεφαλαιοποιούνται, με την επιφύλαξη της μεγάλης συνεισφοράς από τα DTC).
Εξακολουθούν να είναι φθηνές, αλλά… είναι οι ελληνικές τράπεζες μια πραγματική εναλλακτική στον κλάδο;
Ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία παρατηρείται πολιτική αστάθεια ή/και λαϊκιστικές αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες (π.χ. ο ισπανικός τραπεζικός φόρος), η Ελλάδα έχει απολαύσει σταθερότητα και ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην ισχυρή ανάκαμψη της χώρας, αναφέρεται στην έκθεση.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε απόλυτες τιμές και, είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία αγοράς σε κάποιο από αυτά.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση το έκανε έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να υπολογίζουν με περίπου παρόμοια φθηνές εναλλακτικές σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες δεν διαφέρουν πολύ σε πιθανές αποδόσεις και πολλαπλάσια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε αυτές τις τράπεζες αρκετά ελκυστικές, αλλά επιμένουμε να προτιμούμε την πιο σταθερή επιλογή σε λογική τιμή (ΕΤΕ) και την καλύτερη αξία βάση κινδύνου-ανταμοιβής (Alpha Bank).
Παρά την ισχυρή υπεραπόδοση, εξακολουθούμε να βρίσκουμε αξία στην Εθνική ((Buy, TP E5.10, αμετάβλητη) η οποία εξακολουθεί να είναι μια λογική επιλογή δεδομένου του κεφαλαίου που εκκρεμεί και της συνολικής ποιότητας του στέρεου ενεργητικού της.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή απόδοση στην ανάκτηση κερδών, θα την καταστήσει την προτιμώμενη επιλογή για επενδυτές που αναζητούν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας σε συνδυασμό με περιορισμένους διαρθρωτικούς κινδύνους.
Επιπλέον, συνεχίζουν επίσης να βλέπουν την Alpha Bank (Buy, TP E1.55, αμετάβλητη) ως την καλύτερη επιλογή κινδύνου-ανταμοιβής.
Σημειώνουν επίσης ότι η Eurobank (Hold, ΤΠ E1,45, αμετάβλητη) παραμένει σταθερή και καταλληλότερη για να αντέξει μια πιο αρνητική οικονομική κατάσταση από τις αντίστοιχες (εκτός της Εθνικής). Ωστόσο, το δυναμικό ανόδου παραμένει περιορισμένο, καθώς συναλλάσσεται όχι μακριά από πολλά άλλα ονόματα στη νότια Ευρώπη.
Η Πειραιώς (Hold, TP E1,80, από E1,60) είναι ίσως η ωραιότερη έκπληξη των τελευταίων ετών, καθώς οι καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας από τα έσοδα, και ιδιαίτερα η αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου (αν και πολύ χαμηλά), έχουν αυξήσει την απήχηση της μετοχής . Ωστόσο, παρά τις ουσιαστικές βελτιώσεις, εξακολουθούν να πιστεύουμε ότι είναι η πιο δυαδική επιλογή στη χώρα, καθώς τα κεφάλαιά της μπορεί να μην επαρκούν σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης της οικονομίας.
Latest News
«Κάηκαν» οι μπριζόλες του Salt Bae στη Μύκονο – Στο κόκκινο τα εστιατόρια του σεφ
Σε Μύκονο και Λονδίνο ο τζίρος και τα κέρδη των ψητοπωλείων Nusr-Et έχουν πάρει την κάτω βόλτα - Έκλεισε το μπεργκεράδικο στη Νέα Υόρκη
Τι φέρνει η Elpedison σε Helleniq Energy – Το σενάριο για placement και το μέρισμα από ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Helleniq Energy στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου απάντησε στην Edison για την αποτίμηση της Elpedison
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
Cash cow η Ελλάδα για τον οίκο Dior - Οι «χρυσές» επιδόσεις σε ένδυση και καλλυντικά
Τζίρος 55 εκατ. ευρώ για luxury ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά Dior στην ελληνική αγορά – Το νέο κατάστημα και η συμβολή του τουρισμού
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Στα «βράχια» οι μισές ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού - Το αγκάθι των τόκων
Πώς εξελίσσονται οι ρυθμίσεις και ο εξωδικαστικός - Γιατί σχεδόν 1 στους 2 οφειλέτες σταματά να εξοφλεί τις δόσεις
Η συγχώνευση έφερε οργανική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ για την Attica Bank
Στόχος για την Attica Bank η πλήρης εξυγίανση εντός του 2024 και η λειτουργική συγχώνευση μέσα στο 2025
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Νέες προοπτικές για την Υδρόγειο Ασφαλιστική με την ένταξή της στον Όμιλο Reale
Το Ετήσιο Συνέδριο Συνεργατών της πραγματοποίησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική με βραβεύσεις των κορυφαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της
Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Το Business Banking της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εξυπηρέτησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων