Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, έναντι των «ανταγωνιστριών» τους  στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) δίνει η Morgan Stanley, ανεβάζοντας παράλληλα την τιμή στόχο για Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο στις ΕΜΕΑ, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη στον ελληνικό μακροοικονομικό τομέα συνεχίζεται, εκτιμώντας ότι αναμένεται σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη .

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι συστάσεις και οι τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Οι λόγοι της προτίμησης

Οι αναλυτές της τράπεζας μάλιστα αναφέρουν ότι η προτίμησή τους για την Ελλάδα έναντι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας οφείλεται:

1) στη χαμηλότερη έκθεση στην επιβράδυνση στην Ευρώπη, δεδομένης της λιγότερης εξάρτησης από το εμπόριο

2) στις υποστηρικτικές προοπτικές για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών και των δανείων που καθοδηγούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, και οι οποίες καταγράφουν σημαντική προοδο

Επιπλέον, η επέκταση  του καθαρού περιθωρίου επιτοκίων (NIM) των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε και πρόκειται να αναπτυχθεί, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (η MS εκτιμά 2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω ασθενέστερων κινδύνων ποιότητας του ενεργητικού.

Επίσης η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής: +40% ανοδική στο βασικό σενάριο, +69% στο καλό σενάριο και -48% στο δυσμενές.

Πειραιώς

Η επενδυτική τράπεζα αναβαθμίζει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε Overweight τονίζοντας ότι «ήταν το όνομα που προτιμούσαν λιγότερο από τις ελληνικές τράπεζες φέτος, δεδομένου ότι είχε το υψηλότερο επίπεδο NPE (12,6% το 21 έτος) και το χαμηλότερο CET1 (8,8% το 21ο έτος)».

Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό έχει αλλάξει, με ισχυρή πρόοδο και βελτίωση των βασικών λειτουργικών μετρήσεων:

  • Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο (NII) αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του 22 με διαδοχική ανάπτυξη 8% το γ’ τρίμηνο του 22, και αναμένεται να αυξηθεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ τα επόμενα τρίμηνα.
  • Η επέκταση των δανείων ήταν 2,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του ’22, με θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων για το σύνολο του 2023.
  • Η δυναμική των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες είναι ισχυρή (+20% σε ετήσια βάση το 9μηνο του ’22).
  • Οι δείκτες NPE είναι μονοψήφιοι στο 8,7% στο 9μηνο
  • Και το πιο σημαντικό, το CET1 έχει βελτιωθεί στο 10,4% στο 3ο τρίμηνο του ’22 και αναμένεται να φτάσει στο ~11% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Morgan Stanley παραμένει equal-weight στην Alpha παρά το ανοδικό περιθώριο κατά 40% ως προς την τιμή-στόχο, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, βλέπει μια πιο «συναρπαστική» ανταμοιβή κινδύνου στην Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις