Σε overweight αναβαθμίσει τη σύστασή της για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley, υπογραμμίζοντας τις πολύ θετικές προοπτικές τους και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί την αγαπημένη της επιλογή στην περιοχή της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει ιδιαίτερα την υψηλή ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την υποτιμημένη από την αγορά σημαντική εκκαθάριση των ισολογισμών του κλάδου και τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Κάνει επίσης ειδική μνεία στην «ανθεκτική μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας».
Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές που ξεχωρίζει
Οι αναλυτές της Morgan Stanley υπογραμμίζουν ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα συνεχίζεται, και υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζεται πιο ανθεκτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκτιμούν δε, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια τεχνική ύφεση (σε αντίθεση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ), και προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ στο 1,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024.
Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: Οι συστάσεις και οι τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Η εικόνα των μετοχών
Αναφορικά με τις μετοχές η Morgan Stanley , «ψηφίζει» τις τράπεζες, δεδομένου του σχετικά ισχυρού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων μετά την εκκαθάριση των ισολογισμών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων των ελληνικών τραπεζών μόλις ξεκίνησε, και πρόκειται να αναπτυχθεί, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ (τα οποία θα φτάσουν στο 2,5% το 2023), με το όφελος να ξεπερνά τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω ασθενέστερων κινδύνων ποιότητας του ενεργητικού. Η Ελλάδα προσφέρει το καλύτερο προφίλ ανταμοιβής κινδύνου ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που καλύπτει.
Η θετική δυναμική της κερδοφορίας, ιδίως για τις τράπεζες, θα υποστηρίξει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών. Οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών αυτό το έτος ήταν καλύτερες από άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές, και υποστηρίζονται από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση κερδών για το 2022.
Για το μέλλον, η επενδυτική τράπεζα περιμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, για τις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν το 41% του δείκτη MSCI, οι αναλυτές της εκτιμούν αύξηση κερδών κατά μέσο όρο ~ 11% χάρη στην επέκταση του NIM κατά την ενσωμάτωση των περαιτέρω αυξήσεων της ΕΚΤ το 2023.
Φτηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση
Παρά την ανθεκτικότητα της Ελλάδας, τα μεγάλα discounts των μετοχών παραμένουν. Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης.
Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση). Τέλος, σε σχέση με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το premium αποτίμησης της Ελλάδας έχει μειωθεί πρόσφατα και τώρα οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα σε όρους P/E, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα.
Οι 4 κίνδυνοι για το overweight
Πολιτική αστάθεια: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες έως το καλοκαίρι του 2023, αλλά δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές.
Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές κόμμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την πιθανότητα παραίτησής του και το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της είναι η συνέχιση της σημερινής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της.
Τουρισμός και αντίκτυπος στην ανάπτυξη του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους πηγάζει από τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό – περίπου το 15% του ΑΕΠ της. Ο υψηλότερος πληθωρισμός παγκοσμίως πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των καταναλωτών, κάτι που θα επηρεάσει τελικά αρνητικά τις τουριστικές ροές και, κατά συνέπεια, το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΕ να είναι ασθενέστερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.
Βαθύτεροι κίνδυνοι ύφεσης στη ζώνη του ευρώ: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μείωναν περαιτέρω τη δραστηριότητα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ θα μειωνόταν κατά 1,0% ετησίως το 2023. Ωστόσο, σε σχετική βάση, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη να υπεραποδώσει των άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο.
Latest News
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Νευρικότητα στη Wall Street - Πιέσεις από Oracle
Πολλά χαρτοφυλάκια κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση τις εκτιμήσεις