
Συμφωνίες για την κατασκευή 21 μονάδων αφαλάτωσης νερού σχεδιάζει να συνάψει η Αίγυπτος σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που στην πρώτη φάση του θα ανέλθει στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Κοινωνικού Πλούτου της χώρας.
Η Αίγυπτος, η οποία φιλοξένησε πρόσφατα τις συνομιλίες COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα και προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς υστερεί σημαντικά σε τέτοιες υποδομές, στοχεύει επίσης να ξεκινήσει την παραγωγή και μιας σειράς έργων πράσινου υδρογόνου το 2025-2026, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αιμάν Σολιμάν στο Reuters.
Διαβάστε επίσης – COP27: Ο θάνατος του «1,5 βαθμού Κελσίου» και τα τρία μεγάλα κενά
Ο Νείλος δεν αρκεί
Η Αίγυπτος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Νείλο για πόσιμο νερό και αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη λειψυδρία για τον πληθυσμό της που ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα αφαλάτωσης στοχεύει στην παραγωγή 3,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού καθημερινά σε πρώτη φάση, με στόχο αυτή η ποσότητα πόσιμου νερού να ανέλθει στα 8,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, και κόστος τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης – Με 770 εκατ. ευρώ θα ξεδιψάσει η Ελλάδα
Ενδιαφέρον για τα έργα της πρώτης φάσης έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 200 επενδυτικά σχήματα από τουλάχιστον 35 χώρες.
Το αιγυπτιακό ταμείο κοινωνικού πλούτου ιδρύθηκε το 2018 με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία μέσω συνεργασιών και κοινών επενδύσεων.
Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στην Αίγυπτο έχουν επανειλημμένα «φρενάρει», με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι για τις καθυστερήσεις οφείλονται έκτακτα γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ συχνά επικαλείται και νομικά εμπόδια. Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων συνάντησαν επίσης την αντίσταση και υποστηρικτών του κρατικού ελέγχου, σύμφωνα με αναλυτές.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία