Η ρομποτική χρησιμοποιείται για τον έλεγχο βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου, διαδικασιών παραγωγής και της τεχνολογίας των πληροφοριών γενικότερα. Αντικαθιστά τη χειρωνακτική εργασία, βελτιώνοντας την απόδοση, την ταχύτητα, την ποιότητα και την απόδοση.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Kaspersky πραγματοποίησε έρευνα για να μάθει τη γνώμη των εργαζομένων σε κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους μεγάλους οργανισμούς σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις συνέπειες της αυτοματοποίησης και της αυξημένης χρήσης ρομπότ.

Διαβάστε επίσης: Mετά το twitter σειρά παίρνουν τα… ρομπότ για τον Μασκ

Ασφάλεια των αυτοματοποιημένων συστημάτων

Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν οι σκέψεις των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια των ρομπότ και των αυτοματοποιημένων συστημάτων στις εταιρείες τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Αργεντινή, Βραζιλία, Αίγυπτο, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν αύξηση των επιπέδων ρομποτοποίησης στις εταιρείες τους τα τελευταία 2 χρόνια. Το 41% των εργαζομένων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ και το 29% των οργανισμών σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Αρχιτέκτονες metaverse, μεταφραστές ρομπότ και… ψυχολόγοι τεχνητής νοημοσύνης

Τα οφέλη της χρήσης ρομπότ

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να αυξήσουν τα οικονομικά οφέλη τους αλλά και να σώσουν τους ανθρώπους από επικίνδυνα καθήκοντα.

Αυτήν την άποψη συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς το 52% πιστεύει ότι η χρήση ρομπότ μπορεί να επιταχύνει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής και να μειώσει το κόστος, και το 60% πιστεύει ότι η ρομποτοποίηση μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από δύσκολα ή επικίνδυνα καθήκοντα, να μειώσει τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποφύγουν τα καθημερινά και βαρετά καθήκοντα και να διατηρήσουν πιο ενδιαφέρουσες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις (36%).

Πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα που μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία τα ρομπότ είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να μειώσουν την πιθανότητα ατυχημάτων λόγω ανθρώπινου λάθους. Αυτήν την άποψη συμμερίζεται το 36% των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: Στα χέρια της Amazon εταιρεία ρομποτικής για αποθήκες

Οι κίνδυνοι σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται λόγω της ρομποτοποίησης.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (85%) πιστεύει ότι τα ρομπότ μπορούν να παραβιαστούν και το 51% γνωρίζει περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν στην εταιρεία τους ή σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Οι ερωτηθέντες διίστανται στην εκτίμησή τους για το πόσο προστατευμένα είναι τα ρομπότ: σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (44%) πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των ρομπότ σε διαφορετικούς κλάδους, ενώ το 40% πιστεύει ότι υφίστανται επαρκή προστατευτικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: 45 robots μεταφέρουν τα δέματα στο νέο κέντρο ρομποτικής διαλογής των ΕΛΤΑ

Προτάσεις ασφαλείας

Για να διατηρήσετε τα βιομηχανικά συστήματα υπολογιστών σας προστατευμένα από διάφορες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Διενέργεια τακτικών αξιολογήσεων ασφάλειας συστημάτων OT (Operational technology) για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών ζητημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
  • Καθιέρωση συνεχούς αξιολόγησης και διαλογής τρωτότητας ως βάσης για αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης ευπάθειας.
  • Εκτέλεση έγκαιρων ενημερώσεων για τα βασικά στοιχεία του δικτύου OT της επιχείρησης: η εφαρμογή διορθώσεων ασφαλείας και ενημερώσεων κώδικα ή η εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό είναι τεχνικά ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός μεγάλου περιστατικού που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Χρήση βιομηχανικών λύσεων EDR (Endpoint detection and response) για έγκαιρη ανίχνευση περίπλοκων απειλών, διερεύνηση και αποτελεσματική αποκατάσταση περιστατικών.
  • Βελτίωση της απόκρισης σε νέες και προηγμένες κακόβουλες τεχνικές με την οικοδόμηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων πρόληψης, ανίχνευσης και απόκρισης περιστατικών των ομάδων σας. Η ειδική εκπαίδευση ασφάλειας OT για τις IT ομάδες ασφαλείας και το προσωπικό OT είναι ένα από τα βασικά μέτρα που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία