
Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά από μια ασταθή συνεδρίαση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν πτώση 4,9% μετά από άλμα έως και 13% νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, επτά κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν εκ νέου πιέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί μέρος των κερδών, τα οποία καταγράφηκαν νωρίτερα όταν διατυπώθηκε ανησυχία για τη ζήτηση μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή πρόκειται να πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο.
Διαβάστε επίσης – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Κύμα ψύχους δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης
Η Ευρώπη προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση σχετικά με το πώς να αμβλύνει την ενεργειακή της κρίση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί με έναν σκληρό χειμώνα που αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω συμπιέσεις της προσφοράς. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο βοήθησε στην αναπλήρωση των αποστολών των ρωσικών αγωγών που λείπουν και στην πλήρωση των δεξαμενών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται.
Διαβάστε επίσης – Στα 60 δολάρια «κλειδώνει» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Το «παζάρι» στην Ευρώπη
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και βλάπτοντας τις οικονομίες. Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να επιδιώξουν μια συμφωνία, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παροτρύνουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τον χειμώνα. Η ήπειρος προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για να λάβει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμους τους πρώτους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής αυτόν τον μήνα. Αλλά εάν ένα κρύο πλήξει και την Ασία, ο ανταγωνισμός για φορτία θα μπορούσε να εκτιναχθεί, δυνητικά ανεβάζοντας τις τιμές.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν στα 139,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά από δύο ημέρες ανόδου. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε επίσης, χάνοντας 6,9%.
Το ολλανδικό αέριο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ το επόμενο έτος και εξακολουθεί να υπάρχει «ανοδική» τάση, δήλωσε την Πέμπτη ο Francisco Blanch, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Bank of America Corp. «Τα υπόλοιπα LNG για το 2023 φαίνονται πολύ σφιχτά και οι συνεχιζόμενες επιδοτήσεις της καταναλωτικής και εταιρικής ζήτησης στην ΕΕ υποστηρίζουν τις τιμές».


Latest News

Στηρίζει η Κομισιόν τη διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι είπε η φον ντερ Λάιεν
Στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης και Αφρικής αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση