Μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο, που αναδείχθηκε σύμμαχος στις προσπάθειες να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των εύθραυστων ενεργειακών δικτύων της περιοχής.

Διαβάστε επίσης – Η Ευρώπη αποφεύγει την ενεργειακή κατάρρευση λόγω… καιρού

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Maxar Technologies Inc. και της Marex δείχνουν υψηλότερη πιθανότητα ψυχρότερων από το μέσο όρο συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Ψυχρός αέρας θα πνέει από την Αρκτική τουλάχιστον για το πρώτο μέρος του μήνα.

Διαβάστε επίσης –  Η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

«Το κρύο ξεκίνημα του Δεκεμβρίου θα φέρει αυξημένη ζήτηση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με τη δυνατότητα να συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό του μήνα, εάν το κύμα από την Αρκτική παραμείνει ισχυρό», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος της Maxar. «Το κύριο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το κύμα ψύχους».

Ένα πιο ήπιο από το κανονικό φθινόπωρο επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξαναγεμίσουν τις δεξαμενές αερίου τους και το πρώτο παρατεταμένο κρύο θα τεστάρει την επάρκεια του συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέα ρωσική απειλή για μετατροπή της Ευρώπης σε… Σιβηρία

Ο αγώνας για το LNG

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά συμβόλαια αναφοράς φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου, αφήνοντας τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με αυξανόμενα κόστη. Αλλά δεν είναι μόνο η Ευρώπη που δοκιμάζεται: στη Μογγολία για παράδειγμα οι θερμοκρασίες υποχώρησαν στους -47 βαθμούς Κελσίου.

Τα συνδυασμένα ψυχρά μέτωπα στην Ασία και την Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις ροές ρωσικού αερίου — εν μέρει με ρωσικό LNG. Οι τιμές του LNG στη βορειοανατολική Ασία ενισχύθηκαν την Τετάρτη, καθώς ο καιρός έγινε ασυνήθιστα ψυχρότερος σε ορισμένες περιοχές της Κίνας.

Οι ψυχρότερες συνθήκες που αναμένονται στην Ευρώπη οφείλονται σε μια ασύμμετρη, ασθενέστερη πολική δίνη, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Marex, Alexandre Fierro. Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση.

Η Olivia Birch, μετεωρολόγος στο Weather Co., είπε ότι η βόρεια Ευρώπη θα είναι κρύα, αλλά βλέπει μια «πιο θερμή, πιο υγρή και με περισσότερους ανέμους πρόγνωση από την Ιβηρική, μέσω της Μεσογείου, της περιοχής των Άλπεων» και προς τις νοτιοανατολικές περιοχές.

«Η αυξημένη ζήτηση θέρμανσης είναι πιο πιθανή βορειότερα σε ολόκληρη τη Βρετανία, τη βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη δυτική Ρωσία», είπε η Birch, προσθέτοντας ότι το μοτίβο σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια