Την κοινή προσπάθεια της Ελλάδας με την Ιταλία και επίσης το Βέλγιο και την Πολωνία, για επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στο φυσικό αέριο, σε επίπεδο Ευρώπης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του Πικέτο Φρατίν, στο Διεθνές Φόρουμ Med2022.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας «με την Ιταλία είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι και τα τεχνικά μας κλιμάκια έχουν συμφωνήσει σε έναν κοινό μηχανισμό, τον οποίο θα προσπαθήσουμε, στη συνέχεια, να πείσουμε να εφαρμοστεί σε επίπεδο Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Στο «τραπέζι» το νέο χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή

Πρόταση για τηλεδιάσκεψη επτά υπουργών

Στη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του ο Κ. Σκρέκας συζήτησε την οργάνωση μιας τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους τους της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, για να τους εξηγήσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού και να πετύχουν μια σύμπλευση. «Ωστε να πάμε με μια κοινή πρόταση στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας, στις Βρυξέλλες», επισήμανε ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Ελλάδα και τρεις χώρες υπέγραψαν για τον «Κάθετο Διάδρομο»

Ο Κ. Σκρέκας κατέληξε ως εξής:

«Η στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Ιταλίας, και στον τομέα της ενέργειας, γεμίζει με αισιοδοξία -συνολικά- τον νότο της Ευρώπης, διότι αυτή την στιγμή είναι ίσως από τις λίγες φορές που έχουμε καταφέρει να ”περάσουμε” την πρόταση που έχει ο νότος της Ευρώπης, για ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και, άρα, και τις ηλεκτρικής ενέργειας».

Πράσινη μετάβαση

Να σημειωθεί ότι στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Πώς αντιμετωπίζονται οι καταιγίδες: αλληλοεξάρτηση, ανθεκτικότητα και συνεργασία», όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς η πράσινη μετάβαση μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη -και γενικότερα, τον πλανήτη ολόκληρο- να διασφαλίσει χαμηλές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να επιτευχθεί η εξάλειψη των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στην κλιματική κρίση. «Η όλη συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια