Τέσσερις νέες δράσεις με στόχο την περαιτέρω στήριξη των ατόμων με αναπηρία παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Mιλάμε με έργα για συνταξιούχους, ανάπηρους και κοινωνικά αδύναμους

Το πλαίσιο αποτελείται από τέσσερις δράσεις:

  1. Η γενίκευση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, μιας «κάρτας αξιοπρέπειας» που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.
    2. Η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, θεσμός για τον οποίο έχει γίνει ήδη προεργασία και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
    3. Η  ενίσχυση των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
    4. Η διεύρυνση των πολιτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την ένταξη όσων αναπήρων το επιθυμούν στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Πρόσθετη χρηματοδότηση στο ΤΕΒΑ – Εξέταση της δυνατότητας παράτασης της Κοινωφελούς Εργασίας

«Αυτά είναι νέες ιδέες και δράσεις για την Ελλάδα. Αλλά είναι εδώ και καιρό κοινές πρακτικές στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.  Αυτές τις δράσεις δεσμευόμαστε να προωθήσουμε. Με σύστημα, με ταχύτητα και σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα. Το οφείλουμε στους αναπήρους, αλλά και στη συνείδησή μας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Νέες δράσεις από την ΔΥΠΑ

Στην ίδια εκδήλωση, εξάλλου,  παρουσιάστηκε και μια σειρά νέων δράσεων από τη ΔΥΠΑ. Ανακοινώθηκαν -μεταξύ άλλων-  η εκκίνηση στο επόμενο διάστημα νέου προγράμματος απασχόλησης 3.000 Ατόμων με Αναπηρία (με επιχορήγηση 75% μισθού και εισφορών στις επιχειρήσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης). Εξαγγέλθηκε επίσης η δημιουργία από τη ΔΥΠΑ ειδικής σχολής (ως παράρτημα της σχολής ΑμεΑ Αθηνών) για την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων στο φάσμα του αυτισμού σε συνεργασία με την Amazon, τη Cisco και τη Microsoft,  η δημιουργία –σε κτίριο τις ΔΥΠΑ στην Πατησίων-  Πρότυπου Χώρου Εξυπηρέτησης Πολιτών με κάθε μορφή αναπηρίας και ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η κατασκευή ραμπών προσβασιμότητας σε όλες τις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, αρχής γενομένης από τις ΕΠΑΣ Αττικής.Τέλος, σήμερα δημοσιοποιήθηκε και Οδηγός που συγκεντρώνει όλη την πληροφορία για τις δράσεις και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την κοινότητα των αναπήρων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κοινωνία