Το 2017, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance δημιούργησε την πρώτη μάρκα ανταλλαγής (exhange token) που λειτουργεί μέσα από το δίκτυο blockchain: το ψηφιακό νόμισμα BNB, σχεδιασμένο να ανταμείβει τη συμπεριφορά των πελατών, όπως συναλλαγές ή προσέλκυση φίλων στη δική του πλατφόρμα. Για ένα «μοντέλο για την οικοδόμηση μιας επεκτάσιμης και επιδραστικής επιχείρησης κρυπτονομισμάτων», έγραψε τότε ο συντάκτης του CoinDesk, Pete Rizzo, μιλώντας για κάτι «απίστευτο έξυπνο».

Η σημερινή εικόνα στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά διαφορετική, κι όπως υπογραμμίζει το Forbes σε άρθρο του το μόνο «απίστευτο» πράγμα για το σύνολο των εφευρέσεων κρυπτογράφησης που είναι γνωστά ως μάρκες ανταλλαγής, όπως το BNB, είναι ότι έχουν διογκωθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Και σε μεγάλο βαθμό έχουν γίνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο, αναπαύεται η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε επίσης – FTX: Η αυταπάτη ότι μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος από το τίποτα

Ο αδύναμος κρίκος

Ο πιο αδύναμος κρίκος στην αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων του πρώην δισεκατομμυριούχου Sam Bankman-Fried ήταν το διακριτικό ανταλλαγής της ίδιας της FTX, το οποίο διαπραγματευόταν με το σύμβολο FTT. Σύμφωνα με το Reuters, ο Bankman-Fried είχε δανείσει στην εμπορική εταιρεία του, την Alameda, δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών FTX, τα οποία εξασφαλίστηκαν από αυτά τα διακριτικά FTT, τα οποία ουσιαστικά εφευρέθηκαν ως ένας τρόπος για να προσφέρει εκπτώσεις συναλλαγών και άλλα προνόμια.

Διαβάστε επίσης – Ο χειμώνας των crypto αναδεικνύει τις… θερμαντικές ιδιότητες του χρυσού

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το FTT», είπε ο Bankman-Fried σε μια συνέντευξη του Αυγούστου 2022 στο Forbes , «δεν είναι ότι λαμβάει κάποιος δωρεάν FTT για να κάνει πράγματα. Ο τρόπος για να το σκεφτείς είναι ότι παίρνεις δωρεάν σκ@τά για να έχεις FTT».

Στην κορύφωση του 2021, το FTT είχε αξία 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σε αντίθεση με μια κοινή μετοχή, η οποία αντιπροσωπεύει τη νόμιμη ιδιοκτησία στα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας, η FTT δεν αντιπροσωπεύει καμία ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία FTX.

Μαζεύοντας πόντους

Όπως επισημαίνει το Forbes, εάν το FTT είχε κάποια εγγενή αξία, αυτή ήταν με τη μορφή εκπτώσεων που οι πελάτες FTX που χρησιμοποιούσαν αυτά τα διακριτικά.

Μπορείτε να σκεφτείτε αυτά τα διακριτικά ανταλλαγής ως παρόμοια με πόντους πίστης ή ανταμοιβής που μπορεί να λάβετε ως συχνός πελάτης του Starbucks ή του UnitedMiles πετώντας σε αυτήν την αεροπορική εταιρεία. Έχουν αξία, αλλά είναι απίθανο μια τράπεζα να σας επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσετε ως εγγύηση εάν θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι.

Ωστόσο, στον εξαιρετικά κερδοσκοπικό και συχνά παράξενο κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, αυτά τα διακριτικά πίστης διαπραγματεύονται σε πολυάριθμα χρηματιστήρια crypto όπως ακριβώς κάνουν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο ιδρυτής της FTX, Sam Bankman-Fried, φέρεται να τα χρησιμοποίησε ως εγγύηση για τα δάνεια της εταιρείας του.

Μηδενίζοντας την αξία

Μέχρι πριν από μια εβδομάδα το FTT διαπραγματευόταν στα 26 δολάρια και είχε κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αφού ο αντίπαλος του Bankman-Fried, Changpeng Zhao, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance, πήγε στο Twitter λέγοντας ότι σχεδίαζε να πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια FTT, το στοιχεία βούλιαξε.

Σήμερα το FTT πωλείται για 2,70 δολάρια και δεδομένης της πρόσφατης αίτησης πτώχευσης της FTX, είναι πιθανό να μηδενιστεί.

Αλλά η ιστορία των κουπονιών ανταλλαγής στην κρυπτοχώρα απέχει πολύ από το να τελειώσει. Το Forbes μετρά περισσότερα από 16 παγκόσμια ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης και DeFi (αποκεντρωμένης χρηματοδότησης) που χρησιμοποιούν επί του παρόντος αυτά τα διακριτικά για μια συνδυασμένη αγοραία αξία όχι μικρότερη από 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα ειδικά προνόμια

Στην πραγματικότητα, τα αποκαλούμενα διακριτικά ανταλλαγής αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο για το οικοσύστημα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, επειδή είναι αποτελεσματικά στη δημιουργία αφοσιωμένων πελατών – ειδικά όταν οι τιμές των διακριτικών αυξάνονται.

Σχεδόν όλα αυτά τα κουπόνια προσφέρουν στους κατόχους προνόμια ειδικά για ανταλλαγή, όπως εκπτώσεις προμηθειών συναλλαγών, όρους δανείου προνομιακού περιθωρίου, ενισχυμένες ανταμοιβές για ποντάρισμα (δανεισμός) και κάρτες Visa με επωνυμία ανταλλαγής μετρητών. Τα διακριτικά ανταλλαγής απονέμονται επίσης σε πελάτες που φέρνουν νέους traders σε μια πλατφόρμα, σε ένα σύστημα παρόμοιο με οργανισμούς μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων όπως η Amway. Τα διακριτικά ανταλλαγής λειτουργούν ως καύσιμο για τις αυτοεκπληρούμενες φούσκες των κρυπτονομισμάτων, τονίζει το Forbes.

Το Binance –το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο– έχει το δικό του διακριτικό, το BNB, το οποίο από μόνο του έχει κεφαλαιοποίηση 45,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και δεν αντιπροσωπεύει κανένα μετοχικό κεφάλαιο στην εταιρεία του Changpeng Zhao .

Οποιοσδήποτε ανοίγει λογαριασμό στο Binance και ξεκινά τις συναλλαγές μπορεί να αγοράσει ή να κερδίσει αυτά τα BNB, τα οποία προσφέρουν 25% εκπτώσεις στις προμήθειες συναλλαγών spot και περιθωρίου και 10% σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Επίσης, επειδή η Binance έχει δημιουργήσει το δικό της blockchain που κόβει νομίσματα BNB, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BNB για να πληρώσετε για αγαθά και υπηρεσίες, να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία σε ιστότοπους όπως η Travala, για παράδειγμα, να συμμετάσχετε σε αποκλειστικές πωλήσεις κουπονιών και ακόμη na κερδίσετε δωρεάν μάρκες ολοκληρώνοντας έρευνες και εργασίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News