Η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, η Caroline Ellison, είναι μία μαθηματικός που αγαπά τον Χάρι Πότερ, την περιθωριακή πολιτική φιλοσοφία και τα μεγάλα ρίσκα.

Είναι επίσης ένας από τους υποστηρικτικούς παίκτες στην καταστροφή του FTX του Sam Bankman-Fried.

Το 2021, η Caroline Ellison, η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research που επέβλεπε τους traders να «παίζουν ρουλέτα» με τα δισεκατομμύρια των πελατών της FTX, ρωτήθηκε αν είχε κάποια συμβουλή για τον νεότερο εαυτό της. Η απάντησή της ήταν κοφτή και σύντομη.

Διαβάστε επίσης – Ο Bankman-Fried ζητά συγγνώμη από τους εργαζόμενους της FTX

«Θα της έλεγα να είναι λιγότερο ριψοκίνδυνη και να πιστεύει στον εαυτό της περισσότερο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Forbes το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ της Caroline, αυτή η συμβουλή θεωρείται ως ένας εκπληκτικά ειρωνικός επιτάφιος για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές στην πρόσφατη μνήμη, της οποίας ηγήθηκε και η ίδια.

Διαβάστε επίσης – FTX: Η κατάρρευση και τα πολυτελή ακίνητα στις Μπαχάμες

Η κατάρρευση

Την περασμένη εβδομάδα, το FTX, κάποτε το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κατέρρευσε σε ένα σωρό 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επικίνδυνα στοιχήματα και άχρηστα token που ο πρώην δικηγόρος της Enron που ανέλαβε την FTX είπε ότι είναι η μεγαλύτερη «αστοχία εταιρικών ελέγχων» που έχει δει στην καριέρα του.

Και η Alameda, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονές της.

Ήταν οι κερδοσκοπικές επενδύσεις της Alameda που φέρεται να έγιναν χρησιμοποιώντας καταθέσεις πελατών FTX, λαμβάνοντας δισεκατομμύρια εν αγνοία των χρηστών. Και ήταν η Alameda που φέρεται να κάλυψε το σχέδιο….

Διαβάστε επίσης – FTX: Ντοκιμαντέρ για τη μνημειώδη κατάρρευση και τον «μεσσία» των crypto

Στην αίτηση πτώχευσης, η FTX εκτιμά ότι θα έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πιστωτές που θα ζητούν αποζημίωση.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η Alameda Research έδωσε τρία προσωπικά δάνεια σε στελέχη της FTX, με τον Bankman-Fried να δανείζεται 1 δισ. δολάρια. Και ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της FTX Sam Bankman-Fried κατείχε το 90% της εμπορικής εταιρείας, ήταν η Caroline Ellison στο τιμόνι της Alameda όταν και οι δύο εταιρείες κατέρρευσαν.

Ένα ήσυχο σπασικλάκι

Υπάρχουν ελάχιστες δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες για την Ellison, αλλά οι συνομιλίες με οκτώ άτομα που τη γνώριζαν και μια αδημοσίευτη συνέντευξη που έδωσε στο Forbes τον περασμένο Οκτώβριο, δίνουν μια πρόχειρη εικόνα ενός ήσυχου σπασίκλα στα μαθηματικά που ανέβηκε στην ιεραρχία των κρυπτονομισμάτων.

Καλή φοιτήτρια

Πριν βρεθεί στο επίκεντρο της πιο μαζικής κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων, η Caroline Ellison ήταν μία φοιτήτρια-αστέρι και φανατικός οπαδός του Χάρι Πότερ.

Η Ρουθ Στάρκμαν, καθηγήτρια μαθηματικών που δίδασκε τον Έλισον στο Στάνφορντ πριν από 10 χρόνια, αποκάλεσε την πρώην μαθήτριά της ως ένα «φωτεινό, συγκεντρωμένο, και πολύ μαθηματικό μυαλό».

«Το να είσαι άνετος με τον κίνδυνο είναι πολύ σημαντικό», είχε πει η Elisson σε ένα podcast τον Μάιο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ έξυπνοι, αλλά δεν είναι καλοί, απαραιτήτως, στον ακατάστατο κόσμο των συναλλαγών—ειδικά στα κρυπτονομίσματα».

Η επαφή με τα crypto

Τον Μάρτιο του 2018, η Caroline Ellison εργαζόταν στην εταιρεία εμπορίας ποσοτήτων Jane Street, όταν ένας από τους πρώην συναδέλφους της την πλησίασε με μια πρόταση που θα της άλλαζε τη ζωή.

Πίνοντας καφέ στην Καλιφόρνια, ο Sam Bankman-Fried, ένας αφοπλιστικά απόμακρος επιχειρηματίας, της πρότεινε να ενταχθεί στην Alameda Research, ένα νέο hedge fund ψηφιακών νομισμάτων στο οποίο εργαζόταν και το οποίο θα εκμεταλλευόταν τις διαφορές στην τιμολόγηση του Bitcoin σε διάφορες χώρες. Ήταν το τέλειο αρμπιτράζ, είπε. Η ανταλλαγή θα τον βοηθούσε να πετύχει τον στόχο του να «κερδίσει για να δώσει » δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπίες.

Πίσω από την Alameda και την FTX βρισκόταν ο Bankman-Fried, ο οποίος είχε ιδρύσει το FTX δύο χρόνια μετά την Alameda για να δημιουργήσει αυτό που θεωρούσε ένα σύγχρονο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Όταν ο Bankman-Fried αποφάσισε να απομακρυνθεί από την Alameda για να επικεντρωθεί με πλήρη απασχόληση στον ταχέως αναπτυσσόμενο FTX, η Ellison, ένα ήσυχο και ιδιόρρυθμο παιδί καθηγητών οικονομικών του MIT, ανέλαβε ως συν-διευθύνουσα σύμβουλος.

Τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκε στο στόχαστρο ιδιαίτερα άσχημης κριτικής.

Αλλά μέσα σε όλο αυτό το βιτριόλι, βρήκε μερικούς υπερασπιστές σε μια απίθανη ομάδα ανθρώπων. Όπως αναφέρει το Forbes, μερικοί από τους υπερασπιστές της, που την αποκαλούν «Βασίλισσα Καρολάιν», είναι οπαδοί του Κέρτις Γιάρβιν , ενός ακροδεξιού, νεοαντιδραστικού πολιτικού θεωρητικού.

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν συρρεύσε για την υπεράσπιση της Ellison συγκεντρώνονται στο Urbit, μια πλατφόρμα peer-to-peer.

Η Caroline Ellison

Η Ellison είναι κόρη αξιότιμων οικονομολόγων – ο πατέρας της, Γκλεν Έλισον, είναι επί του παρόντος επικεφαλής οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και η μητέρα της, Σάρα Φίσερ Έλισον, είναι λέκτορας στο τμήμα οικονομικών στο πανεπιστήμιο.

Μεγάλωσε εκτός Βοστώνης σε μια οικογένεια μέσα στα νούμερα. Ενώ άλλα παιδιά έπαιζαν με τα Lego, η Caroline μάθαινε για τις στατιστικές του Bayes πριν από το γυμνάσιο. Μάλιστα, μια χρονιά αντί να γράψει στον πατέρα της μια κάρτα γενεθλίων, του παρουσίασε μια οικονομική μελέτη για τις τιμές των λούτρινων ζώων στο Toys ‘R’ Us.

Αλλά τα ενδιαφέροντά της ξεπέρασαν πολύ τα μαθηματικά, και ως τελειόφοιτη, έλαβε μια τιμητική διάκριση σε μια ολυμπιάδα γλωσσολογίας. Της άρεσαν επίσης τα βιβλία—οι γονείς της της διάβασαν το πρώτο βιβλίο για τον Χάρι Πότερ όταν ήταν 3 ετών, είπε , και μετά διάβασε το δεύτερο μόνη της στα 5 της.

Έρωτας;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακούστηκαν πολλές εικασίες αναφορικά με το ερωτικό ειδύλιο μεταξύ της Ellison και του Bankman-Fried, κάτι που ο Bankman-Fried επιβεβαίωσε λέγοντας στους New York Times ότι οι δυο τους δεν είχαν πλέον σχέση.

Μια αναφορά του CoinDesk ισχυρίστηκε ότι η Ellison είχε βγει αρκετές φορές με τον Bankman-Fried και υποστήριξε ότι και οι δύο ήταν μεταξύ μιας ομάδας 10 συγκατοίκων που είχαν βρεθεί κάποια στιγμή λίγο πιο..στενά.

Χρόνια νωρίτερα, η Ellison είχε γράψει με απροσδιόριστη σοβαρότητα για την εξερεύνηση της πολυσυντροφικότητας.

Φήμες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο ότι η Ellison σχεδιάζει να φύγει από το Χονγκ Κονγκ για το Ντουμπάι, το οποίο δεν έχει συνάψει συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, αλλά το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο. Η τελευταία της δημόσια δήλωση ήταν ένα ζευγάρι tweets στις 6 Νοεμβρίου, στο οποίο υπερασπιζόταν την κριτική για τον ισολογισμό της εταιρείας.

Πριν από έξι μήνες, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το κρυπτογραφικό podcast El Momento, η Ellison ρωτήθηκε αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα «έκανε κάποια αλλαγή;»

Εκείνη την εποχή, ο λεγόμενος χειμώνας κρυπτογράφησης είχε αρχίσει να έχει ανατριχιαστικό επίδραση σε πολλές εταιρείες και αγορές, αλλά η FTX ήταν ακόμα φερέγγυα.

«Σίγουρα θα κρατούσα το ίδιο πράγμα. Θέλω να πω, νομίζω ότι εν μέρει στάθηκα αρκετά τυχερή», είπε γελώντας. «Δεν νομίζω ότι αν επέστρεφα πίσω και διάλεγα ένα διαφορετικό τυχαίο μονοπάτι, θα είχε λειτουργήσει τόσο καλά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News