
Το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (OIEA).
Η κατασκευή του εργοστασίου, η έναρξη του οποίου ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση από τον επικεφαλής του οργανισμού αυτού Μοχαμάντ Εσλαμί, αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Πού θα οδηγήσουν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν;
Το εργοστάσιο ισχύος 300 μεγαβάτ, που κατασκευάζεται στην περιοχή Νταρχοβίν, θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δισ. δολάρια, πρόσθεσε ο Εσλαμί.
To πρώτο εργοστάσιο
Το Ιράν διαθέτει επίσης ένα πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ, στο νότιο άκρο της χώρας, ισχύος 1.000 μεγαβάτ.
Αρχικά, το εργοστάσιο στο Νταρχοβίν «επρόκειτο να κατασκευαστεί από μια γαλλική εταιρία», η οποία υπαναχώρησε στις «δεσμεύσεις της» μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού ατομικής ενέργειας.
«Στη συνέχεια οι άλλες χώρες απέφυγαν να συνεργαστούν με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν λόγω των κυρώσεων», συνέχισε ο Εσλαμί.
Το πυρηνικό πρόγραμμα
Στο πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, το Ιράν είχε δεχθεί να παγώσει τις δραστηριότητές του στον εμπλουτισμό ουρανίου στο υπόγειο εργοστάσιο του Φορντό, που βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.
Η Τεχεράνη είχε δεσμευτεί να περιορίσει στο 3,67% το όριο του εμπλουτισμού βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήψαν το Ιράν, αφενός, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία, αφετέρου.
Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ / JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία, προσέφερε στο Ιράν μια ελάφρυνση από τις διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτούσε ατομικά όπλα, έναν στόχο που η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΚΟΣΔ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων που καταπνίγουν την οικονομία της, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της.
Το Ιράν άρχισε λοιπόν τον Ιανουάριο του 2021 τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% στο εργοστάσιο του Φορντό.
Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2021, ανακοίνωσε ότι άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο της Νατάνζ, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.
Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% στο Φορντό, σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεών της.
Διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 άρχισαν τον Απρίλιο του 2021, αλλά έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, μετά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Αγιος Βαλεντίνος: Πόσα... δισ. δολάρια θα ξοδέψουν φέτος οι Αμερικανοί
Η λίστα των ρομαντικών δώρων που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι Αμερικανοί

Mια ταμίας αποκαλύπτει τα μυστικά που κρύβουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Όσα έμαθε μια ταμίας τράπεζας από την εργασιακή εμπειρία της

Σε 100 ημέρες κυβέρνησης Μελόνι το spread μειώθηκε 60 μονάδες
O πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται τις ερχόμενες εβδομάδες

Η Ευρώπη χρειάζεται νέο χρήμα, πρέπει να εκδοθεί νέο χρέος
Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι δεν μπορεί κάθε κράτος να αντεπεξέλθει μόνο του

Κίνα: Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις smartphone το 2022
Ο συνολικός αριθμός συσκευών που διακινήθηκαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια το 2022.

Κυρώσεις Ζελένσκι σε βάρος 185 εταιρειών και 3 προσώπων
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται εταιρείες της Λευκορωσίας, που βοηθούν στη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού.

Τα κέρδη ρεκόρ και η δύσκολη εξίσωση για τα αφεντικά BP και Shell
Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία φούσκωσαν τα κέρδη των δύο ενεργειακών κολοσσών

«Πετώντας με έναν κινητήρα»: Οι νέοι κίνδυνοι για τα τρόφιμα
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ασταθείς αγορές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή αποτελούν όλα μια απειλή

ΔΝΤ: Η παγκόσμια αβεβαιότητα φρενάρει την ανάπτυξη
Από το Brexit και τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο, οι διαδοχικοί κραδασμοί δημιουργούν έναν εκρηκτικό μείγμα

Η Αμβέρσα, οι κυρώσεις και τα «ματωμένα» διαμάντια του Πούτιν
Στη φούσκα των Βρυξελλών, τα διαμάντια δεν είναι πλέον ο καλύτερος φίλος κανενός