Στην επένδυση τεράστιων κεφαλαίων στην πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστοριά «μετατοπίζονται» οι μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley.

«Δεν υπήρξε ξανά στο παρελθόν τέτοια αναζωπύρωση της πυρηνικής ενέργειας, από την ακμή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970», δήλωσε στο CNBC ο Ray Rothrock, μακροχρόνιος επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος συμμετέχει σε 10 πυρηνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης στη παραγωγή

Πώς αλλάζει η πυρηνική ενέργεια

«Περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται, περισσότεροι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από τον χώρο και γίνονται πιο έξυπνοι για να κάνουν την επιμέλεια και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν εδώ – γεγονός που είναι καλό», δήλωσε ο DeWitte, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας μικροαντιδραστήρων Oklo στο CNBC.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Ποιοι τομείς είναι οι πιο «σπάταλοι» στην ΕΕ – Η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Αυτό το κύμα ιδιωτικών επενδύσεων θα είναι θετικό για τον κλάδο, συμφωνεί ο John Parsons, οικονομολόγος και λέκτορας στο MIT.

«Νομίζω ότι η ύπαρξη νέων προοπτικών είναι πολύ καλή», δήλωσε ο Parsons στο CNBC. «Η πυρηνική ενέργεια είναι μια πολύ σύνθετη επιστήμη και υποστηρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από αυτά τα εθνικά εργαστήρια. Και έτσι αυτός είναι ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων. Και όταν διευρύνεις αυτόν τον κύκλο, αποκτάς πολλά νέα μυαλά, διαφορετική σκέψη, ποικιλία πειραμάτων»,ανέφερε.

«Μια μακρά ιστορία αθετημένων υποσχέσεων»

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αγνοούν την ταραγμένη ιστορία της πυρηνικής ενέργειας ως επιχείρησης.

«Οι επενδυτές έχουν συχνά επενδύσει σε ανόητα πράγματα που δεν λειτούργησαν”, δήλωσε στο CNBC η Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Διότι η πραγματικότητα είναι ότι στην  75χρονη ιστορία αυτής της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα σε ένα σύστημα βασισμένο στην αγορά. Αν οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην πυρηνική ενέργεια τώρα, αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα, και μπορώ να σκεφτώ ότι πιστεύουν ότι θα βγάλουν χρήματα μόνο επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού», δήλωσε η Oreskes.

Η προσέγγιση  για τα πυρηνικά

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ως κυβερνητικό έργο μετά την κατασκευή των πρώτων ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1951, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας παρήγαγε για πρώτη φορά ηλεκτρική ενέργεια στο Idaho, στον Εθνικό Σταθμό Δοκιμών Αντιδραστήρων, ο οποίος θα γινόταν το Εθνικό Εργαστήριο του Idaho.

Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μεγάλοι όμιλοι κατασκεύασαν μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα έργα αυτά συχνά ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό. «Κατά συνέπεια, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανέλαβαν πυρηνικά έργα υπέστησαν υποβαθμίσεις αξιολογήσεων – μερικές φορές πολλές υποβαθμίσεις – κατά τη φάση της κατασκευή»”, σύμφωνα με έκθεση του 2011 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Επίσης, το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979 δημιούργησε φόβους σχετικά με την ασφάλεια και έβαλε φρένο στην κατασκευή.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώθηκε το 2012 με 104 αντιδραστήρες σε λειτουργία, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν βάλει χρήματα σε νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις, με γνώμονα μια νέα αίσθηση επείγοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η πυρηνική ενέργεια δεν εκλύει αέρια του θερμοκηπίου. Υπάρχει επίσης η γοητεία της χρηματοδότησης των «αουτσάιντερ» εταιρειών με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Το μοντέλο των επιχειρηματικών κεφαλαίων βασίζεται σε μεγάλα στοιχήματα – οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων κατανέμουν τα χρήματά τους σε πολλές εταιρείες. Οι περισσότερες αναμένεται να αποτύχουν αλλά αν μία ή δύο εταιρείες πετύχουν τεράστιες επιτυχίες, υπερκαλύπτουν το κόστος όλων αυτών των απωλειών. Αυτό είναι το επενδυτικό μοντέλο που δημιούργησε τους βασικούς εκπροσώπους της Silicon Valley, όπως η Apple, η Google και η Tesla.

Σύντηξη και σχάση

Ορισμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τη σύντηξη. Πρόκειται για τον τύπο πυρηνικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα αστέρια και δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας – αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια διαρκής αντίδραση σύντηξης στη Γη και αδύνατο να παραχθεί αρκετή ενέργεια για εμπορική παραγωγή.

«Είναι πολύ καλύτερη από την πυρηνική σχάση», δήλωσε ο επενδυτής Vinod Khosla στο CNBC τον Οκτώβριο. «Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά δεν είναι έτοιμο. Και πρέπει να το ετοιμάσουμε και να το κατασκευάσουμε»,είπε.

Ο Khosla δεν είναι ο μόνος. Στην ιδιωτική βιομηχανία σύντηξης έχουν επενδυθεί σχεδόν 5 δισ. δολάρια , σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης.

Άλλοι είναι ενθουσιασμένοι με τις νέες εξελίξεις στην πυρηνική σχάση, τον πιο παραδοσιακό τύπο πυρηνικής ενέργειας που βασίζεται στη διάσπαση των ατομικών πυρήνων, όπως ο ιδρυτής της DCVC Zachary Bogue, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία μικροπυρηνικών αντιδραστήρων Oklo.

«Η προηγμένη πυρηνική σχάση είναι η πεμπτουσία του προβλήματος των επιχειρηματικών κεφαλαίων βαθιάς τεχνολογίας», δήλωσε ο Bogue στο CNBC τον Σεπτέμβριο. «Υπάρχει τεχνικός και ρυθμιστικός κίνδυνος, αλλά αν αυτά τα προβλήματα επιλυθούν, υπάρχουν απλώς μαζικές αποδόσεις … όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια τέλεια συνταγή για επιχειρηματικό κεφάλαιο», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια