Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του την ερχόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, είναι οι αγορές.

Αναλυτές θεωρούν πλέον πολύ πιθανόν οι 23 πετρελαιοπαραγωγοί να αποφασίσουν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς σταθμίζουν τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού εμπάργκο και της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης – Ρωσικό πετρέλαιο: «Κλειδώνει» το πλαφόν στα 60 δολάρια

Ο ΟΠΕΚ+, μια ομάδα 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει για την επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής.

Διαβάστε επίσης – Έτοιμος να « παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου», δηλώνει ο ΟΠΕΚ

«Ο ΟΠΕΚ+ φημολογείται ότι εξετάζει μια περικοπή με βάση την αδυναμία της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες», εκτίμησε στο CNBC, ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Rystad.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές θαλάσσιων εξαγωγών αργού από το Κρεμλίνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.

Διαβάστε επίσης – Πώς το πλαφόν της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να αναστατώσει τις αγορές

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το πλαφόν

Το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού από τις 5 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η ανησυχία ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, ώθησε τη G7 να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ποσό που θα πληρώσει για το ρωσικό πετρέλαιο.

Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη επίσημη συμφωνία, αν και το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν προσωρινά σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο θαλάσσης.

«Ο άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει ο ΟΠΕΚ είναι πράγματι το ανώτατο όριο τιμών», είπε ο Galiberti: «Είναι ακόμα στον αέρα, και αυτό προσθέτει στην αβεβαιότητα».

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Τόση πολλή αβεβαιότητα»

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.
Η ενεργειακή συμμαχία άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να τονώσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια