Όσο αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμεριανική οικονομία το 2023 οι επενδυτές αναζητούν επενδύσεις που θα φέρουν αποδόσεις και στρέφονται από τον αμερικανικό τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έως τις βρετανικές μετοχές και τον χρυσό.

Ποιοι βλέπουν ύφεση

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το επόμενο έτος από τις τράπεζες της Wall Street έχουν συσσωρευτεί την τελευταία εβδομάδα, αν και η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή υπονόμευσε την υπόθεση μιας επικείμενης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Fed: Περιπλέκεται η πορεία για την «ιδανική» νομισματική πολιτική

Η JPMorgan, η Citi και η BlackRock συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η ύφεση είναι πιθανή το 2023. Αν και η ύφεση δεν είναι βέβαιη, οι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν την έντονη νομισματική σύσφιξη της Fed, την απότομη επιβράδυνση στην αγορά κατοικίας και την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων του Δημοσίου ως λόγους που αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα σταματήσει.

Οι υφέσεις είναι συνήθως κακά νέα για τις μετοχές, αν και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η απότομη πτώση των μετοχών το 2022 υποδηλώνει ότι έχει ήδη συνυπολογιστεί ένας βαθμός επιβράδυνσης. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει έως και 25,2% από το ιστορικό υψηλό του φέτος, σε σύγκριση με τη μέση πτώση 28% που έχει καταγράψει ο δείκτης σε υφέσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA Research. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 14,6% από την αρχή του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί στη Wall Street αυξάνουν τις τοποθετήσεις σε τομείς της αγοράς που θεωρούνται ως επενδύσεις που υπεραποδίδουν σε αβέβαιους οικονομικούς καιρούς.

«Όταν οι επενδυτές βλέπουν ότι έρχεται ύφεση, θέλουν εταιρείες που μπορούν να παράγουν εισόδημα ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο», δήλωσε στο Reuters ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων της Cresset Capital, ο οποίος αναμένει ήπια ύφεση το 2023, ακολουθούμενη από χαλάρωση της Fed.

Υγειονομική περίθαλψη, ενέργεια και χρηματοικονομικά συστήνει η BlackRock

Στις προοπτικές τους για το 2023, οι στρατηγικοί αναλυτές του επενδυτικού ινστιτούτου BlackRock συνέστησαν μετοχές του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έναν τομέα όπου η ζήτηση θεωρείται λιγότερο ευαίσθητη στις οικονομικές διακυμάνσεις. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης του S&P 500 σημειώνει πτώση περίπου 1,7% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις του ευρύτερου δείκτη.

Η BlackRock δήλωσε ότι η εταιρεία προτιμά επίσης τις ενεργειακές και χρηματοοικονομικές μετοχές, αν και είναι υποεπενδεδυμένη στις ανεπτυγμένες αγορές στο σύνολό τους.

«Προβλέπεται ύφεση- οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία πολύ επιθετικής νομισματικής πολιτικής καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας. «Σύμφωνα με την άποψη μας, οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη ζημιά που έρχεται.»

JPMorgan: Ψηφίζει βρετανικές μετοχές

Οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν μια «ήπια ύφεση» και αναμένουν ότι ο S&P 500 θα δοκιμάσει τα χαμηλά του 2022 το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι αποτιμήσεις άνω του μέσου όρου και η «γερακίσια» στάση της Fed καθιστούν τις αμερικανικές μετοχές μη ελκυστικές σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές, ανέφερε η τράπεζα, κατονομάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως την κορυφαία επιλογή της.

Ο χρυσός η επιλογή της BoFA

Η Global Research αναμένει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα τερματίσουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες το 2023, αλλά βλέπει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν ράλι έως και 20%, υποβοηθούμενες από την πτώση του δολαρίου. Οι πρώτες ύλες όπως ο χρυσός τιμολογούνται σε δολάρια και γίνονται πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές όταν το δολάριο υποχωρεί.

Η Citi επιλέγει κινεζικές μετοχές

Η Citi, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι φόβοι ύφεσης και η ασθενέστερη αύξηση των κερδών θα πλήξουν τις αμερικανικές μετοχές το 2023 και συμβούλευσε τους πελάτες της να «αντιμετωπίζουν τα ράλι στις αμερικανικές μετοχές ως ράλι της bear market». Αντίθετα, είναι υπερεπενδεδυμένοι στην Κίνα, αναμένοντας ότι οι κινεζικές μετοχές θα λάβουν ώθηση από τη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 και την κυβερνητική στήριξη του τομέα των ακινήτων.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τον S&P 500 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, προτού ανακάμψουν κατά τη διάρκεια του έτους και φθάσουν σε ρυθμό ανάπτυξης 9,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Οι επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουν οικονομικά στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ο οποίος αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 2-1/2 ετών τον Οκτώβριο.

Δεν βλέπουν όλοι ύφεση

Δεν πιστεύουν όλοι ότι η ύφεση είναι δεδομένη. Τα σημάδια ύφεσης του πληθωρισμού έχουν τροφοδοτήσει τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη του S&P 500 που έχει ανεβάσει τον δείκτη από το χαμηλό του Οκτωβρίου.

Ο Lucas Kawa, στρατηγικός αναλυτής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην UBS, πιστεύει ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη λάβει υπόψη τους τον κίνδυνο ύφεσης. Αναμένει ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που έπληξαν τις αγορές το 2022 -συμπεριλαμβανομένης της ασθενέστερης ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη- θα αντιστραφούν το επόμενο έτος, στηρίζοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αντίθετοι άνεμοι του 2022 να μετατραπούν σε αντίθετους ανέμους του 2023», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street