
Τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά των υγρών καυσίμων έχει επιχειρήσει την τελευταία 15ετία η Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αποτέλεσμα, όπως παραδέχεται σε ανακοίνωσή της για την εκκίνηση της πέμπτης παρέμβασης της, να είναι το ίδιο: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στην αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.
Αν και δουλειά της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής δεν είναι η ευθεία παρέμβαση στις τιμές πώλησης των προϊόντων, εντούτοις κάνει τη συγκεκριμένη επισήμανση στην ανακοίνωση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω βγήκε στον ιστότοπο της Σαββατιάτικα…
Η Επιτροπή ανακαλύπτει επίσης για πέμπτη συνεχόμενη φορά πως στον κλάδο της διύλισης υπάρχει υψηλός βαθμός συγκέντρωσης ανταγωνισμού… Κάτι που πράγματι ισχύει αφού η Ελλάδα είναι μια σταλιά… χώρα η οποία με το ζόρι χωράει δύο διυλιστήρια…
Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η Ελλάδα στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων
Διαπιστώνει επίσης ότι ναι μεν υπάρχουν 5.000 πρατήρια και είναι πολλά για τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ωστόσο, προσθέτει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο τοπικός ανταγωνισμός…. Δηλαδή ότι τα πρατήρια π.χ. σε ένα νησί συνεννοούνται μεταξύ τους για τις τιμές…
Όπως και να χει η ανεξάρτητη διοικητική αρχή καταλήγει όπως και σε προηγούμενες παρεμβάσεις της, και πιο συγκεκριμένα σε εκείνες του 2007 και 2008, στα ίδια συμπεράσματα…
Και αυτό δείχνει είτε ότι η Επιτροπή δεν κάνει καλά τη δουλειά της είτε ότι δεν είναι αυτά τα αίτια για τα οποία οι τιμές διατηρούνται υψηλά.
Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη αλήθεια που αφενός τη φωνάζει ο κλάδος των πετρελαιοειδών και επιπλέον την έχουν εμπεδώσει για τα καλά και οι οδηγοί Ι.Χ. και επαγγελματικών οχημάτων: Η κρατική κερδοσκοπία στα καύσιμα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και τα υπόλοιπα δημόσια τέλη κλπ. αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% της τελικής τιμής του προϊόντος. Άρα οι φόροι είναι που επηρεάζουν και καθορίζουν το ύψος της τιμής των καυσίμων και συνεπώς και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Τα διυλιστήρια, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα πρατήρια μπορούν και διαμορφώνουν το περίπου 40% της τελικής τιμής των καυσίμων.
Κι εν πάσει περιπτώσει, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλά κάνει και ασχολείται με τα θέματα του ανταγωνισμού του κλάδου…
Ωστόσο, μήπως κάποιος να ασχοληθεί και με την κρατική κερδοσκοπία στη βενζίνη και το ντίζελ;
Και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση.
Μήπως είναι η ώρα να μειωθούν οι φόροι;


Latest News

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023
Οι 4 καθοριστικοί παράγοντες

Το ίδιο έργο με τους πλειστηριασμούς
Αναβιώνουν μέρες του 2014

Πολλαπλή κρίση
H ρήξη με την ανεξάρτητη αρχή

Η μόνη ψήφος εμπιστοσύνης
Με καθαρό μυαλό στην προεκλογική περίοδο

Κρίση Ιμίων: διδάγματα 27 χρόνια μετά….
Η κρίση των Ιμίων μπορεί ενδεχομένως (δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα) να ήταν μια σκηνοθετημένη κίνηση από πλευράς Τουρκίας προκειμένου να θέσει επίσημα (όπως έκανε με τη ρηματική διακοίνωση της 29ης Ιανουαρίου 1996) το ζήτημα των γκρίζων ζωνών. Αλλά 27 χρόνια μετά προσφέρει χρήσιμα διδάγματα.

Υποκρισία και μεγαλοστομία
Η μεγαλοστομία στην πολιτική συχνά κρύβει και υποκρισία

Είναι εξασφαλισμένο το φαγητό μας (;)
H αίσθηση ασφάλειας που έχουμε οι περισσότεροι, πως ένα πιάτο φαγητό θα το έχουμε ό,τι και να γίνει, είναι αληθινή ή ψευδής;

Αντικατάσταση απωλειών
Η «Μητέρα Ηρωϊδα»

Το εισόδημα που δεν λέει να μειωθεί
Περίπου 3,4 δισ. ευρώ ήταν παραπάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2021 το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Περίπου 4,1 δισ. ευρώ ήταν αυξημένη στο ίδιο διάστημα η τελική καταναλωτική δαπάνη

Μια… ατυχής και αχρείαστη συνέντευξη τύπου για την οικονομία
Η συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη δεν έδωσε ειδήσεις, δεν έδωσε λύσεις σε αδιέξοδα κι έγινε απλά για επικοινωνιακούς σκοπούς