Αντιμέτωπες με πολύ «υψηλό κίνδυνο» βρίσκονται οι τράπεζες σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Τουρκία, εξαιτίας των περιορισμών στις ροές κεφαλαίων, τα αδύναμα διεθνή αποθέματα αλλά και το υψηλό επίπεδο χρέους σε ξένο νόμισμα, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service. 

Η Λευκορωσία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νιγηρία, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν συμπληρώνουν τη λίστα των χωρών που επίσης εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα καταθέσεων σε δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση που καλύπτει 39 τραπεζικά συστήματα σε αναδυόμενες οικονομίες, όπου οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα είναι το 10% ή περισσότερο των συνολικών καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Τα νέα μέτρα στις τράπεζες πρέπει να μετριαστούν ή να αρθούν 

«Η υψηλή δολαριοποίηση προκαλεί πολλαπλά προβλήματα όταν το τοπικό νόμισμα πέφτει απότομα σε αξία», σύμφωνα με την έκθεση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Moody’s και ανώτερο πιστωτικό διευθυντή, Ευγένιε Ταρζιμάνοφ.

Τα τοπικά νομίσματα

Τα τοπικά νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανεβάζει τα επιτόκια εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού. Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2015.

Τα νομίσματα στην Γκάνα, την Αργεντινή και την Αίγυπτο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση φέτος, ανέφερε η τράπεζα. Το Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως νόμιμο χρήμα.

Οι μακροοικονομικές ευπάθειες στην Αρμενία, τη Γεωργία, την Κένυα και την Ουγκάντα ​​θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις τράπεζες. «Συνολικά 20 τραπεζικά συστήματα αντιμετωπίζουν υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο συναλλάγματος», προσθέτει η έκθεση.

Ο Moody’s βλέπει ότι τα διεθνή αποθέματα στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και υπερασπίζονται τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή