Στις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωσή τους, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εκδίδει συντάξεις πιο γρήγορα από τη Γερμανία

Η αναπηρία δεν πρέπει να στερεί από τον άνθρωπο τα δικαιώματά του

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, η χώρα μας εφαρμόζει ένα «Δικαιωματικό Μοντέλο» προστασίας των Ατόμων με αναπηρία, καθώς σε ένα Κράτος Δικαίου, η αναπηρία δεν πρέπει να στερεί από τον άνθρωπο τα δικαιώματά του. Όπως εξήγησε η  κ. Μιχαηλίδου, πάνω σε αυτή την αρχή διαμορφώθηκε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, το οποίο καλύπτει όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου με αναπηρία, στοχεύοντας στην πρόληψη της αποϊδρυματοποίησης και στην ισότιμη ένταξή του στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Χατζηδάκης: Mιλάμε με έργα για συνταξιούχους, ανάπηρους και κοινωνικά αδύναμους

Οι 5 άξονες δράσης

·  Υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος “Προσωπικός Βοηθός” για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να στηρίζουν τις επιλογές τους, να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και να υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα όχι μόνο της δικής του ζωής, αλλά και των οικογενειών τους.

· Εθνική Πύλη Αναπηρίας και δημιουργία Μητρώου Αναπηρίας, καθώς και ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ και της κάρτας αναπηρίας, μέσω των οποίων αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία και επιτυγχάνεται η διευκόλυνση του ανάπηρου πολίτη στην καθημερινότητά του.

· Έργα προσβασιμότητας που αφορούν σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες και σε 700 εργασιακούς χώρους όπου διαμένουν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία.

· Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος πρώιμης παρέμβασης που εφαρμόζεται σε 1450 παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, απασχόλησης για άτομα με αναπηρία και επαγγελματικής αναδοχής, που στοχεύουν στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας.

· Ενίσχυση των δομών αποϊδρυματοποίησης,  όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, τον διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καθώς και το νέο σύγχρονο πλαίσιο προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας που θα αφορά στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο θα διαμορφωθεί σύντομα.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε: «Τρεισήμισι χρόνια τώρα, με μικρές αλλά και μεγαλύτερες παρεμβάσεις διασφαλίζουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Δεν θα σταματήσω να λέω ότι για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά μία διαφορετική κατάσταση μέσα στην κοινωνία μας και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Με πράξεις λοιπόν και όχι με λόγια, εξορθολογίζουμε πρακτικές, εκσυγχρονίζουμε υπηρεσίες και διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Θέλουμε όμως να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Γιατί η προάσπιση κάθε δικαιώματος των συμπολιτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων, ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας