
«Η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου συνομίλησε με τις πρυτανικές αρχές, με εκπροσώπους του ερευνητικού δυναμικού και ιδρυτές/-τριες τεχνολαστών, δηλαδή εταιρειών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.
Διαβάστε επίσης – ΕΜΠ: Δημιουργία της νέας εταιρείας τεχνοβλαστού Prinsus
Στόχοι
Από τη συνάντηση έγινε φανερή η σημασία που αποδίδει ο κ. Ταραντίλης στη διεπίδραση με τον ερευνητικό κόσμο στον χώρο δραστηριοποίησής του, με διπλό στόχο:
• την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου της πραγματοποιούμενης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, και
• την αμεσότερη καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων σε θέματα επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.
Μεταφορά τεχνολογίας
Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας του κ. Ταραντίλη με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον τέως Πρόεδρο ΔΣ και Διευθυντή ΕΠΙΣΕΥ, κ. Ιωάννη Βασιλείου, τους εκπροσώπους των τεχνοβλαστών ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων, ήταν ότι επιδεικνύεται μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς υπάρχει η αποφασιστικότητα για ανταπόκριση στην πρόκληση «μετάφρασης» των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της. Επομένως, η κατοχύρωση πατεντών, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες (license agreement) και η αύξηση των εταιρειών τεχνοβλαστών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που παράγουν πραγματικά καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσελκύοντας στη χώρα μας διεθνή κεφάλαια και ταλέντο, είναι ένας εφικτός στόχος εθνικής σημασίας.


Latest News

Κίνα: Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις smartphone το 2022
Ο συνολικός αριθμός συσκευών που διακινήθηκαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια το 2022.

Bήματα για τον περιορισμό των εξαγωγών προς την Κίνα «βλέπει» η ASML
«Προτού τεθεί σε ισχύ, πρέπει να αναλυθεί και να εφαρμοστεί στη νομοθεσία, κάτι που θα πάρει χρόνο»

Θυμάστε τον Εξολοθρευτή; Επιστήμονες εφηύραν ρομπότ που αλλάζει μορφές
Όσοι έχουν δει την ταινία «Εξολοθρευτής» θυμούνται το ρομπότ που άλλαζε μορφές

Ηλεκτρονικές αγορές: Το προφίλ του Έλληνα online shopper
Που και τι ψωνίζει - Πόσα ξοδεύει - Γιατί ψωνίζει από ηλεκτρονικά καταστήματα

Στον κυβερνοχώρο ο νέος «ψυχρός πόλεμος» Δύσης-Ρωσίας
Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να αποκρούσει κάθε επίθεση από δυτικούς χάκερς

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Ολλανδίας, Ιαπωνίας για «φρένο» στα κινεζικά τσιπ
Τι προβλέπει η τριμερής συμφωνία

Πόσο έχει εισχωρήσει η δουλειά στην κοινωνική ζωή σας;
Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Στις 28/3 οι δεσμευτικές προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ
Ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε - Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ.

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την τεχνητή νοημοσύνη
Η κατασκευή νέων κοινών μοντέλων και η διασφάλιση των δεδομένων

Ποιους περιορισμούς μπορεί να δεχτεί η Gen Z για ένα βιώσιμο μέλλον
Τι πιστεύουν οι νέοι 18–26 ετών για τη βιώσιμη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη, το ψηφιακό μέλλον και τις ψηφιακές δεξιότητες