Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειές τους, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση αντιστάθμισαν τυχόν ανοδικές επιπτώσεις από το πλαφόν, αλλά και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Διαβάστε επίσης: Όλες οι λεπτομέρειες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν 2,35 δολ. ή 2,8% στα 80,33 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 2,01 δολ. ή 2,6%. στα 74,92 δολάρια.

«Σε αυτή την αγορά, το κλίμα είναι πιο αρνητικό», δήλωσε ο Eli Tesfaye, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures. «Θα μπορούσαμε να δούμε το WTI στα 60 δολάρια ανά βαρέλι όπως πάνε τα πράγματα. Νομίζω ότι τα 80 δολάρια θα είναι το νέο υψηλό και θα εκπλαγώ πολύ να δω κάτι υψηλότερο από αυτό».

Διαβάστε επίσης – Η απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν – Εξετάζει κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου

Ο παράγοντας Κίνα

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό έξι μηνών και οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε δύο εβδομάδες αφού τα στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ έδειξαν

Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αυξήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Το πλαφόν

Η αγορά ζυγίζει επίσης τον αντίκτυπο στην παραγωγή ενός ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό που επιβλήθηκε από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, συμβάλλοντας στην αστάθεια της αγοράς. Μέχρι στιγμής υπάρχει «έλλειψη αντίκτυπου στις ρωσικές ροές», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές