«Ουρές» σχηματίζουν τα δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας, μετά τη θέση σε ισχύ του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εικόνα αυτή οφείλεται στην απαίτηση των τουρκικών αρχών να λάβουν αποδεικτικά στοιχεία για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων που διέρχονται από τα στενά του Βοσπόρου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Η Δύση φιλοδοξεί με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, ώστε να πληγεί η πολεμική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό πετρέλαιο: Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς με το πλαφόν

Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με τη χρήση δεξαμενόπλοιων από κράτη μέλη της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την παροχή υπηρεσιών από ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται στην τιμή ή κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς κινδύνους για τις αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης και δημιουργίας έλλειψης στην αγορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους εταίρους της «άμεσα» για την τιμολόγηση των πωλήσεων αργού, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πάντα στοιχείο ισορροπίας συμφερόντων», συμπεριλαμβανομένων των τιμών, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό αφήνει περιθώριο στη Ρωσία να πραγματοποιεί πωλήσεις σε τιμές κάτω του ανώτατου ορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή